« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NAKON 11 SATI

Sabor dovršio raspravu o državnom proračunu

Pozicija smatra da je proračun realan i uravnotežen dok oporba predlaže da se donese odluka o privremenom financiranju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Sabor

,

državni proračun

Sabor je u četvrtak navečer zaključio 11-satnu raspravu o prijedlogu državnog proračuna za 2010., o kojem će vjerojatno glasovati u srijedu.

Predloženi sporazum naišao je na odobravanje parlamentarne većine, čiji su zastupnici isticali da je riječ o realnom i uravnoteženom proračunu, koji, uvažavajući kretanja u Europi i svijetu, u 2010. predviđa blagi gospodarski rast.

Odbili su tvrdnje oporbe o povećanju javne potrošnje, ističući da je gotovo 90 posto proračuna zadano, da će država potrošiti manje nego ove godine, a da se planirani rast proračunskih rashoda odnosi na troškove prilagodbe EU i povećane kamate.

Iako do sutra mogu podnositi amandmane na predloženi proračun, većina oporbenih klubova (SDP, HNS i IDS) najavila je da neće iskoristiti tu mogućnost jer proračun smatraju koncepcijski neprihvatljivim i nepopravljivim. Tri oporbena kluba zato predlažu da Sabor, umjesto predloženog proračuna, donese odluku o privremenom financiranju, te da se u idućih nekoliko mjeseci osiguraju zakonske promjene koje će osigurati oporavak gospodarstva i izlazak iz krize.

Upozoravaju i na ubrzan rast nelikvidnosti, kao i na mogućnost aktiviranja državnih jamstava, koja će se morati isplatiti iz proračuna. Oporba tvrdi i da je vlada preveliki teret državne potrošnje svalila na građane i one koji bi trebali stvarati dodanu vrijednost.

Oporba tvrdi da predloženi proračun i projekcije za 2011. i 2012. pokazuju kako vlada nema namjeru smanjivati javnu potrošnju. Neprihvatljiv im je rast proračunskih rashoda, a planirani 1,5 postotni rast prihoda smatraju nerealnim jer očekuju pad plaća i potrošnje uz istodobni rast nezaposlenosti.Od amandmana, međutim, ne odustaje HDSSB, koji najavljuje da će podnijeti više od 50 amandmana kojima će tražiti više novca za Slavoniju i Baranju.

Oporbu, koja vladu proziva da je odustala od nužnih reformi, ministar financija Ivan Šuker pozvao je da u 2010. podrže bolne rezove koji će se morati napraviti, kao i novu alokaciju državnih potpora. Ustvrdio je da se oporba samo deklarativno zalaže za rezove, jer je u travnju odbila prijedlog šestpostotnog smanjenja plaća u javnom sektoru.

Bez rasprave je prošao prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna. Sabor će sjednicu nastaviti sutra. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 23:27:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh