« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ZAROBLJENI AMERIKANAC:

Sa žaljenjem vam moram reći da je Afganistan novi Vijetnam

Talibani su Bowea Bergdahla zarobili 30. lipnja od kada je u javnost izašlo nekoliko njegovih snimaka u zarobljeništvu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

talibani

,

ratni zarobljenici

,

rat u Afganistanu

,

Bowe Bergdahl

Talibani su u petak objavili novi video snimak američkog vojnika Bowea Bergdahla, zarobljenog u Afganistanu prije šest mjeseci.

U 36 minuta koliko traje snimka Bergdahl se prvo identificirao imenom i prezimenom, datumom rođenja, vojnim činom i postrojbom kojoj pripada, a zatim je održao poduži govor protiv američke politike u Afganistanu i odnosu SAD-a prema muslimanima.

"Sa žaljenjem vam moram reći da će se ovaj rat pretvoriti u novi Vijetnam ukoliko se američki narod ne suprotstavi tom apsurdu", rekao je pred kamerama Bergdahl koji je nestao 30. lipnja na jugu Afganistana.

On je prvi američki vojnik kojeg su od početka intervencije u Afganistanu 2001. zarobili talibani, a njegov nestanak američka je vojska objavila 2. srpnja.

Američka vojska još nije reagirala na video, ali NATO je potvrdio kako se radi o Bergdahlu, prenosi Al Jazeera.

IntelCenter, agencija koja za američku vladu i vojsku prati talibanske propagandne poruke, objavila je kako se radi o videu dobre kvalitete u čiju autentičnost nema razloga sumnjati.

Na kraju videa pojavljuje se i izjava talibanskog glasnogovornika Zabihullaha Mujahida u kojoj su ponovljeni zahtjevi za razmjenu Bergdahla za "određen broj zarobljenika", a video završava upozorenjem kako bi još pripadnika stranih postrojbi u Afganistanu moglo biti zarobljeno.

25.12.2009. 15:02:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh