« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
NOVI FRONT

Jemen postaje novo žarište rata protiv terorizma

Zapovjedi za nove američke napade na navodne ciljeve Al Kaide došle su izravno iz Ovalnog ureda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Jemen

,

rat protiv terorizma

,

Al-Kaida

,

američki napadi

Nakon drugog napada na navodna uporišta Al Kaide u Jemenu u tjedan dana, čini se da ta zemlja na jugu Arapskog poluotoka postaje novo žarište rata koji SAD vodi protiv terorizma, izvješćuje u petak američka TV mreža ABC News.

Radikalni imam povezan s osumnjičenim za nedavni pokolj 13 američkih vojnika u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, mogao bi biti među ubijenima u napadu izvedenom u četvrtak.

Veleposlanstvo Jemena u Washingtonu u četvrtak je objavilo priopćenje u kojem je potvrdilo napad. "Jemenski borbeni zrakoplovi danas su izveli zračni napad u 16:30 sati, na udaljenu lokaciju u pokrajini Šabva", rekao je jemenski dužnosnik. "Cilj napada bio je sastanak visokih operativaca Al Kaide", 650 km jugoistočne od Sane, glavnog grada Jemena.

Prva izvješća sugeriraju da je udarom pogođen niz jemenskih i stranih operativaca Al Kaide, stoji u priopćenju.

Među metama napada bili su regionalni čelnik Al Kaide i njegov zamjenik, a također se pretpostavlja da je na okupljanju militanata bio i Anvar Al-Avlaki, radikalni imam koji je razmijenjivao e-mail poruke s Nidalom Malikom Hasanom, bojnikom američke vojske optuženom za pokolj u Fort Hoodu.

Dužnosnici Bijele kuće kazali su za ABC News da su zapovjedi za američke vojne napade na navodne ciljeve Al Kaide došli izravno iz Ovalnog ureda.

Imam je u nedavnim intervjuima potvrdio da je s Hasanom raspravljao o tome je li primjereno ubijati američke vojnike.

Američki dužnosnici kazali su za ABC News u četvrtak kako se nadaju da su ubijeni oni koji su bili meta napada, ali još čekaju službenu potvrdu.

Do udara je došlo samo tjedan dana nakon prošlotjednih napada na Al Kaidu u Jemenu koje je naredio predsjednik SAD-a Barack Obama, prema izvorima ABC Newsa.

Američka vojska koristila je krstareće projektile u napadima na dvije zasebne lokacije u Jemenu, navodi ABC News.

Protuteroristički udari u Jemenu koji za metu imaju Anvara al Avlakija, ekstremističkog klerika povezanog s bojnikom Nidalom Malikom Hasanom, mogu otvoriti pitanje o tome je li Hasanov ubilački pohod u Fort Hoodu 5. studenoga bio samostalan ili dio urote, pita se u četvrtak bostonski dnevnik The Christian Science Monitor.

Udar u četvrtak, u kojem su ubijena dva čelnika Al Kaide i možda Al Avlaki, izveden je uz pomoć SAD-a, navodi CS Monitor.

SAD je ove godine osigurao 70 milijuna dolara vojne pomoći Jemenu kako bi pomogao da se otvori novo ratište protiv terorizma, dok je 2008. uopće nije bilo te pomoći. (hina/metro-portal)

25.12.2009. 16:55:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh