« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ŽIVI BILI...

S novom pilulom živjet će se 100 godina

Stručnjaci tvrde da su najvažniji geni uz čiju pomoć se razvijaju lijekovi koji će produžiti život bez obzira na pušenje ili prekomjernu težinu

lijekovi starenje vječna mladost
lijekovi starenje vječna mladost (Shutterstock)
Više o

životni vijek

,

seniori

,

stogodišnjaci

,

Optimus Chic

Znanstvenici upravo razvijaju novu pilulu koja bi mogla produžiti ljudski život. Prof. Nir Barzilai, direktor Instituta za starenje na medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku, kaže da bi čak i ljudi koji se loše hrane ili puše mogli živjeti 100 godina.

Stvar je, naime, u genima. Prof. Barzilai proučavao je 200 Židova koji su imali 95 do 112 godina, iako su imali visok kolesterol, bili pretili i pušili. Iako zdrav stil života može produžiti životni vijek, na to može utjecati samo u kratkom razdoblju - genetika je ipak važnija.

Znanstvenici zato proučavaju gene stogodišnjaka kako bi razvili lijekove koji će produžiti naš životni vijek. Niz takvih gena u stogodišnjaka već je otkriven, a trenutno se radi na stvaranju lijeka koji će oponašati učinke tri gena - dva koji povećavaju proizvodnju ''dobrog'' kolesterola u krvi, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, te jedan koji će pomoći u sprječavanju dijabetesa.

Prof. Barzilai kaže da bi testiranja mogla početi do 2012., pa bi se novi lijekovi na tržištu mogli naći za desetak godina.

12.05.2010. 00:38:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    14.05.2010. 00:25
    tako je.. bravo.. samo naprijed...
    pa će se u penziju ić sa 80 do 85 godina...
    može može

    /sarkazam off
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh