« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
HRABRI RAFAEL

S novim licem izgledam mnogo mlađe!

Španjolac koji je imao jednu od prvih parcijalnih transplantacija lica komentirao je radost svojeg novog izgleda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

Španjolska

,

Faceebok Titan

,

zlo

Govoreći na konferenciji za novinare u Sevilji, pacijent po imenu Rafael je izjavio: ˝Pun sam radosti i veselja. Želio bih zahvaliti obitelji donora i ekipi liječnika.˝

Dr. Gonzalez Padilla je dodao kako je pacijent prepoznao svoj identitet nakon 30-satne operacije. ˝Nije se gledao kao čudoviše već je izjavio kako izgleda mlađe.˝  Rafael je druga osoba u Španjolskoj i deveta u svijetu podvrgnuta parcijalnoj operaciji lica.

Nakon zahtjevne procedure pušten je iz bolnice, a u licu sada osjeća bol, toplinu i hladnoću, te se počeo i brijati. Rafael još uvijek ima poteškoća prilikom izgovora, te se pretpostavlja kako neće imati potpunu kontrolu još naredna tri mjeseca.

Liječnici objašnjavaju kako je transplantacija uključivala presađivanje tkiva donora na dvije trećine donjeg dijela lica. Dodaju kako primatelj u konačnici nema oblik donorovog lica jer se tkivo adaptira na koštanu strukturu.

Tim plastičnih kirurga koji je godinu dana proveo iskušavajući metode za presađivanje na leševima i 3D kompjuterskim simulatorima, navodi kako je Rafael iznimno hrabra osoba. Naime od rođenja je patio od tzv. kongenitalne neurofibromatoze tip 1, poznate i kao Recklinghausenove bolesti, tj. genetskog problema zbog kojeg se stanice razvijaju abnormalno. Kao rezultat toga, imao je benigne tumore na dvije trećine lica.

05.05.2010. 09:45:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh