« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
ŽIVOT ...

S izbjeglicama na hrvatsko-mađarskoj granici

Otkako je Mađarska za izbjeglice zatvorila svoju granicu prema Srbiji, Hrvatska je postala glavna tranzitna zemlja. Sad Mađarska podiže ogradu i prema Hrvatskoj. Na tri granična prijelaza ipak propušta izbjeglice.

Mađari ubrzano dižu ograde
Mađari ubrzano dižu ograde (Georg Matthes/DW)
Više o

državna granica

,

izbjeglice

,

mađarska granica

Kad su dizel-motori utihnuli, iz autobusa se čuje samo prigušeni plač izbjegličke djece. Na granici između Mađarske i Hrvatske je zastrašujuće tiho. Stiglo oko 20 autobusa iz hrvatskog Opatovca, gdje u šatorskom naselju prihvaćaju izbjeglice koje stižu iz Srbije. Kad su se otvorila vrata autobusa, mađarski granični policajac sa zaštitnom maskom na ustima i nosu se dere: "Poredajte se u redove po dvoje." Prvih 50 od ukupno oko 1.000 izbjeglica oprezno napušta autobus i izlazi na podnevnu vrućinu. Ono što pred sobom vide izgleda kao vojna utvrda. Oklopna vozila, strojnice i jedan šator pored kojega su zahodi. Tako Mađarska dočekuje izbjeglice na graničnom prijelazu Beremend.

Odnos kao prema zatvorenicima

Procedura koja sad počinje izgleda kao šikaniranje. Svaki autobus izbjeglica pojedinačno pretražuju deseci graničnih policajaca. Iz svake torbe, iz svakog ruksaka mora biti roba izvađena. Svako malo se netko od izbjeglica sruši od iscrpljenosti pa se oko njega brine medicinsko osoblje. Na mađarskoj strani već čekaju autobusi. Većinu iznenađuje da sad izbjeglice ipak mogu ući u Mađarsku. Zaobilaznim putem preko Hrvatske oni su se uputili samo zato što je prije tjedan dana Mađarska zatvorila svoju granicu prema Srbiji.

Strah od mina na hrvatsko-srbijanskoj granici

"Krenuli smo iz Libanona i preko Sredozemnog mora stigli u Tursku. Odande smo opet preko mora stigli u Grčku, zatim u Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku", priča jedan mladi Sirijac koji putuje s jednom skupinom studenata. Posebno ih je bilo strah mina na hrvatsko-srbijanskoj granici zaostalih iz rata 1990-ih. Zato je ova skupina preko zelene granice ušla u Hrvatsku danju, kako bi vidjela znakove upozorenja na opasnost mina. Ali, on nema izbora, kaže ovaj mladić, njegovi roditelji rade za Asadov režim. "Ako ne idemo u vojsku, unovačit će nas IS ili sirijska Oslobodilačka vojska. Ali, mi ne želimo ratovati, mi želimo jednostavno studirati."

Pretrpan izbjeglički logor u Hrvatskoj

Više od dva dana skupina od preko 4.000 izbjeglica morala je provesti u jedinom logoru za prihvat izbjeglica na hrvatskoj strani granice. Ispred logora u Opatovcu stvarali su se dugački redovi, iz kukuruza u okolici stalno su stizale nove izbjeglice. U samo tjedan dana iz Srbije u Hrvatsku stiglo je 50.000 izbjeglica. Ta zemlja je preopterećena navalom izbjeglica.

Mađarska se ograđuje

Granični prijelaz Beremend postao je kritična točka na hrvatsko-mađarskoj granici, jer preko zelene granice u Mađarsku gotovo uopće više ne dolaze izbjeglice. Nekoliko stotina metara od graničnog prijelaza mađarska vojska s teškom mehanizacijom zabija stupove u zemlju. Užurbano grade ogradu na granici prema Hrvatskoj dugoj 329 kilometara. Do vikenda bi ograda trebala biti završena. Načelnik Beremenda Ferenc Theisz zahvalan je vojnicima. "S obzirom da je zatvorena granica prema Srbiji kod Roszkea, izbjeglice izbjegavaju taj put pa se nadam da će, kad ograda bude gotova, izbjegavati i Beremend."

Mađarske političke igre

Na pitanje, zašto Mađarska ne pušta izbjeglice da uđu iz Srbije, ne želi odgovoriti. Jedna mlada Mađarica koja čeka na granici ima objašnjenje. Ona je sigurna da se ovdje vodi unutarnjo-politička borba na leđima izbjeglica. Mađarska i Srbija imaju nacionalno-konzervativne vlade, a Hrvatska liberalnu. "Ovom odlukom da rijeku izbjeglica usmjere preko Hrvatske Mađarska želi izazvati političku krizu u susjednoj zemlji", kaže ova žena.

Na graničnom prijelazu Beremend u međuvremenu se spustio mrak. Tek nakon šest sati čekanja kreće prva kolona autobusa u pratnji oklopnih vozila mađarske vojske. Idu prema malom kolodvoru u Magyarbolyju. Odatle će vlakovi odvesti izbjeglice do austrijske granice i korak bliže njihovom cilju snova - zapadnoj Europi.

Piše: Georg Matthes/DW
26.09.2015. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh