« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POVEĆANI IZVOZ

Rusija se suočava s nestašicama goriva

Najveći svjetski proizvođač nafte, suočava se s nestašicama goriva koje bi mogle biti sve teže nakon naredbe Putina naftnim kompanijama da stave pod kontrolu cijene benzina

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

nestašica goriva

,

cijena benzina

Putin je u veljači od naftnih kompanija zatražio da obuzdaju cijene benzina i nakon toga pada isporuka benzina domaćem tržištu što je prošlog vikenda dovelo do nestašice goriva na gotovo svim privatnim benzinskim postajama u regiji Altaju. Ukoliko se nestašice prošire po zemlji mogle bi naštetiti Putinovoj popularnosti jer kao šef vlade snosi izravnu odgovornost za ekonomsku politiku, a time bi mogle naštetiti i njegovim ambicijama na predstojećim predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati sljedećeg ožujka.

Vozači u Altaju, sibirskoj regiji sjeverno od Kazahstana, sada čekaju u dugim redovima na pumpama koje pripadaju velikim naftnim kompanijama Rosneftu i Gazprom Neftu koji još jedini prodaju gorivo. Taksi službe u obližnjem Novosibirsku potvrdile su da imaju teškoća u obavljanju poslova zbog nestašica benzina. Na području Novosibirska, Altaja i drugih sibirskih regija prodaja je ograničena na 20 litara po vozaču ali i to samo za potrošače koji posjeduju kartice lojalnosti odnosno stalni su kupci.

Najveća ruska naftna kompanija Rosneft koja priznaje da ne može zadovoljiti potrebe veleprodajnog tržišta počela je ograničavati i količine koje dostavlja vlastitim benzinskim postajama. Problemi u veleprodaji se bilježe već i na području Sankt Peterburga kao i Moskve.

Rusija je u prvom kvartalu 2011. izvezla željeznicom dva milijuna tona nafte što je 40 posto više nego u istom razdoblju 2010. Isporuke na domaćem tržištu pale su šest posto u istom razdoblju - na 5,7 milijuna tona, dok je proizvodnja ostala ista. Benzin na području Moskve stoji oko 4,5 kune po litri, a u udaljenijim područjima Rusije benzin je i nešto skuplji.

27.04.2011. 13:54:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    27.04.2011. 16:29
    nemoš ovce i novce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh