« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ZAJEDNIČKA PORUKA

Libijska plemena žele jedinstvenu Libiju bez Gadafija

Vođe i izaslanici 61 libijskog plemena potvrdili su spremnost za izgradnju "jedinstvene Libije" nakon Gadafijeva odlaska s vlasti

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

plemena

"Pred prijetnjama jedinstvu naše zemlje, pred manipulacijama i propagandom diktatora (Moamera Gadafija) i njegove obitelji, javno poručujemo da nas ništa neće moći podijeliti. Svi želimo slobodnu, demokratsku i jedinstvenu Libiju", ističe se u tekstu koji je sastavljen u Bengaziju, uporištu pobune na istoku zemlje.

"Sutrašnja Libija će, kada diktator ode, biti jedinstvena Libija, s prijestolnicom Tripolijem, zemlja u kojoj ćemo napokon slobodno moći graditi civilno društvo po svojoj želji", ističe 61 potpisnik izjave, u zemlji u kojoj je velik utjecaj plemena. "Mi, Libijci, jedno smo pleme: pleme slobodnih Libijaca koje se bori protiv tiranije i zlog duha podjele", ističu izaslanici tih plemena, zahvalivši Francuskoj i Europi što su "spriječile pokolj" koji je bio najavio Gadafi.

"Potpisnici dolaze iz svih dijelova Libije. Svako pleme u Libiji zastupljeno je s barem jednim izaslanikom", rekao je francuski pisac Bernard-Henri Levy koji djelatno podupire libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), pobunjeničko tijelo.

Afrička unija pozvala je u srijedu na prekid svih vojnih operacija protiv libijskih visokih dužnosnika, nakon NATO-ova bombardiranja u kojemu je uništen Gadafijev ured u Tripoliju. AU "poziva sve sudionike da se suzdrže od djelovanja, pa i vojnih operacija protiv visokih libijskih dužnosnika i društveno-gospodarskih infrastruktura koje bi mogle dodatno pogoršati stanje i otežati postizanje međunarodnog konsenzusa o pronalaženju rješenja".

Afrička organizacija "ističe nužnost da sve zemlje i organizacije koje sudjeluju u provedbi rezolucije 1973 (kojom se dopušta primjena sile u Libiji) djeluju u punom skladu s međunarodnim zakonima i odredbama te rezolucije", dodaje se u priopćenju. Priopćenje je objavljeno u ime Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije koje je svoju sjednicu na ministarskoj razini završilo u utorak kasno navečer, na kojoj se razgovaralo o sukobima u Africi, a napose o sukobu u Libiji.

27.04.2011. 13:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    27.04.2011. 16:30
    pa naravno samo se još balkanska plemena ratuju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh