« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIVREMENA MJERA

Rusija obustavlja turističke letove u svemir

Nakon što NASA umirovi space shuttle flotu ruske letjelice ostat će jedina veza s ISS-om pa za turiste jednostavno neće biti mjesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rusija

,

space shuttle

,

Međunarodna svemirska postaja

,

svemirski turizam

,

Sojuz

Rusija je u srijedu najavila obustavu svemirskog turizma jer će, kako je objasnila, imati teškoća i s prijevozom profesionalnih posada na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon što će ove godine SAD umiroviti svoju flotu raketoplana.

Američka svemirska agencija NASA planira još četiri leta raketoplana na ISS prije umirovljenja tri raketoplana do kraja godine.

Rusija, koja na ISS šalje posade svojim jednokratnim brodovima Sojuz za tri člana posade, udvostručit će ove godine broj lansiranja na četiri jer će se stalna posada profesionalnih astronuata na proširenoj postaji povećati na šestero.

"Ove će godine biti posljednja misija raketoplana a od tog će trenutka Rusija postati ne samo jedina nacija koja tamo prevozi posade nego i jedina zemlja koja će osiguravati sigurnost posada", rekao je Sergej Krikalyov, ravnatelj ruskog centra za obuku astronauta, novinarima u Zvjezadnom gradu u okolici Moskve.

"Što se tiče svemirskih turista sada će tamo biti šestero članova posade i bit će nemoguće prevoziti turiste prilikom smjene posada u orbiti te će na neko vrijeme ta putovanja biti prekinuta", rekao je Krikalyov. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 22:47:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh