« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BRIGA ZA CIVILE

SAD pozvao Sudan da prekine ofenzivu u Darfuru

Novi sukobi na području Jebel Marra navodno su prouzročili značajan broj civilnih žrtava, raseljavanje i odlazak humanitarnih organizacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Sudan

,

Darfur

,

ofenziva

,

Pokret za pravdu i jednakost

,

Jebel Marr

,

SLA/AW

Sjedinjene Države u srijedu su izrazile zabrinutost zbog nove ofenzive sudanske vlade protiv pobunjenika u pokrajini Darfur, koja donosi brojne civilne žrtve, te pozvali vladu i pobunjenike na prekid nasilja.

"SAD je vrlo zabrinut izvješćem da snage sudanske vlade izvode ofenzivne operacije protiv Sudanske oslobodilačke vojske/Abdel Wahida (SLA/AW) na području Jebel Marra u Darfuru, koje su navodno izazvale značajan broj civilnih žrtava, raseljavanje i evakuaciju humanitarnih organizacija", navodi se u priopćenju State Departmenta.

Washington je "pozvao vladu Sudana i SLA/AW da se suzdrže od daljnjeg nasilja", kako bi se Zajedničkoj misiji Afričke unije i UN-a u Darfuru omogućio pristup Jebel Marri, da bi procijenili humanitarno stanje i vratili stabilnost.

Primirje potpisano 20. veljače između vlade Sudana i Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) nudi važnu priliku da se značajno smanji nasilje u Darfuru, ali ono mora biti prošireno i na druge skupine, istakao je State Department, dodajući kako svako nasilje na terenu podriva duh mirovnog procesa.

Sjedinjene Države ponovile su poziv svim stranama da se uključe u mirovni proces AU/UN-a iz Dohe, kako bi se našlo sveobuhvatno i trajno rješenje sukoba u Darfuru. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 22:34:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh