« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Rusija ne smije početi novi Hladni rat, a svijet ju ne smije izolirati

Tolerancija zbog ruskih energenata koje svi žele

Sastanak Viktora Juščenka i Davida Milibanda
Sastanak Viktora Juščenka i Davida Milibanda (Reuters)
Više o

EU

,

NATO

,

Ukrajina

,

Rusija

,

Abhazija

,

Viktor Juščenko

,

Južna Osetija

,

David Miliband

,

hladni rat

Na Rusiji je odgovornost da ne počne novi Hladni rat kojega Zapad ne želi, rekao je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova David Miliband za posjeta Ukrajini te odmah poručio da bi bilo "kontraproduktivno" izolirati Rusiju, prenose agencije.

Miliband je u Kijevu, dan nakon što je Rusija priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije, dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina, razgovarao s predsjednikom Viktorom Juščenkom koji je rekao da je Ukrajina taoc u ratu što ga je Rusija počela u Gruziji, prenosi BBC.

"Rusija se nije pomirila s novim zemljovidom u ovoj novoj regiji... mi ne želimo novi Hladni rat i na njemu (predsjedniku Rusije Dmitriju Medvedevu) leži odgovornost da ga ne započne", rekao je Miliband studentima u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, javlja Reuters.

Bilo bi "kontraproduktivno izolirati Rusiju", istaknuo je također britanski šef diplomacije.

U obraćanju studentima Miliband je rekao da NATO i EU moraju "ojačati naše saveznike, uravnotežiti odnose u energetici s Rusijom, braniti međunarodno pravo, obnoviti napore u rješavanju neriješenih sukoba".

Ukrajina mora ojačati svoju obranu, poručio je Miliband, piše BBC.

"Europa mora djelovati kao jedan prema trećim stranama kao što je Rusija", rekao je Miliband te najavio da će o krizi razgovarati s ministrima vanjskih poslova zemalja članica G7 (najrazvijenije zemlje svijeta), ali da nije uza isključenje Rusije iz G8. (HINA)

27.08.2008. 16:55:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh