« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PUNO POSLA

Rusija nastavila uništavati kemijsko oružje iz Hladnog rata

SAD i Rusija imale su više od 71 tisuću metričkih tona kemijskog oružja, a do sada ga nisu uništili niti polovicu.

(Corbis)
Više o

Rusija

,

hladni rat

,

kemijsko oružje

,

uništavanje oružja

Rusija je u petak u tvornici na Uralu počela uništavati velike zalihe svoga kemijskog oružja iz Hladnog rata, među kojima ima i bojnih glava za masovno uništavanje.

Sarin, soman i najsnažniji nervni plin VX čuvaju se u tvornici u gradu Šušju na Uralu, oko 1.800 km istočno od Moskve. Dva milijuna komada tog oružja treba biti uništeno do 2012.

"U povoljnim vremenskim uvjetima, u gusto napučenu području, samo jedan ispaljeni projektil punjen sarinom može ubiti tisuće ljudi", rekao je na prigodnoj svečanosti ruski pukovnik, koji je odbio biti imenovan.

Rusija i Sjedinjene Američke Države, neprijatelji iz Hladnoga rata, imale su 1997. više od 71.000 metričkih tona smrtonosnoga kemijskog oružja, od toga Rusija 40.000 tona.

SAD je gradnju tvornice za uništenje oružja podupro s više od milijarde dolara, a na svečanu otvorenju umirovljeni američki senator Richard Lugar prisjetio se kako mu je prije devet godina ruski časnik pokazao 85-milimetarski projektil s kemijskim punjenjem, dostatno malen da stane u aktovku.

"Put prema miru i napretku Rusije i SAD-a ovisi o tome kako ćemo prevladati opasnost od arsenala građenih za treći svjetski rat", rekao je Lugar.

Rusija nije objavila podatak koliko je uložila u tvornicu, ali obvezala se da će podmiriti 50 posto troškova, SAD plaća 36 posto, a ostatak Europska unija.

Do 2003. Rusija je uništila samo jedan posto svojih zaliha kemijskog oružja.

Potpisom Konvencije o kemijskom oružju 1997. Moskva i Washington obvezale su se da će uništiti sve kemijsko oružje do 2012.

Do svibnja 2009. Rusija je uništila 30,35 posto, a SAD 60,11 posto svog kemijskog oružja, po podatcima Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). (hina/metro-portal)

29.05.2009. 22:31:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh