« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Clinton zadovoljna

Rusija će podržati sankcije protiv Irana

Američka državna tajnica izjavila je da će Rusija podržati dodatne sankcije protiv Irana ako ih ostatak međunarodne zajednice odluči nametnuti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Iran

,

sankcije

,

nuklearno oružje

U izjavi koju je iz Moskve dala za emisiju TV mreže ABC "Good Morning America", Clinton je izrazila zadovoljstvo zbog ruske potpore međunarodnim naporima da se zaustave nuklearne ambicije režima u Teheranu.

"Jako sam zadovoljna potporom koji Rusi pružaju onome što je postalo ujedinjeno međunarodno nastojanje. Ostajemo predani sprječavanju Irana da postane nuklearno naoružana sila", rekla je Clinton koja se u utorak u Moskvi zasebno sastala s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i šefom diplomacije Sergejem Lavrovom.

Iran je nadavno pristao na inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) njegova novootkrivenog pogona za obogaćivanje urana, izgrađenog u planinama kod grada Koma, te na pregovore s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom, tzv. skupinom P5+1.

"Svi se nadaju uspjehu, no također ćemo nastaviti razmatrati moguće sankcije ako ne uspijemo. Ako sankcije postanu nužne, vjerujem da ćemo imati potporu Rusije", kazala je Clinton za ABC.

Jedan američki dužnosnik rekao je kasno u utorak novinarima u Moskvi, da je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao da Iranu treba nametnuti sankcije ako ne ispuni obećanja dana međunarodnoj zajednici oko svog nuklearnog programa, izvijestio je danas The Financial Times.

Ocjene Medvedeva iznesene američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton, na sastanku u Moskvi, čini se da predstavljaju odmak od stajališta Rusije koje je ranije iznio ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekavši kako bi sankcije Iranu bile "kontraproduktivne", navodi list.

Prema riječima američkog dužnosnika, Medvedev je, za razliku od Lavrova, bio "sasvim jasan da, iako je zadovoljan obećanjima koje je Iran dao prošli mjesec u Ženevi, očekuje da ih Teheran i provede, a ako ne onda će biti potrebne sankcije".Glasnogovornik Kremlja u utorka navečer nije želio komentirati izvješće. (Hina/Metro-portal)

14.10.2009. 19:07:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh