« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
EUROAZIJSKI BLOK

Kina i Rusija počinju novo strateško partnerstvo

Obje sile su izrazile zadovoljstvo najavljenom suradnjom na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu

(Getty Images)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Vladimir Putin

,

Hu Jintao

,

strateško partnerstvo

"Strateško partnerstvo Kine i Rusije doživljava novi povijesni početak", zadovoljno je izjavio u srijedu kineski predsjednik Hu Jintao posljednji dan posjeta ruskog premijera Vladimira Putina, obilježenog potpisivanjem važnih ugovora.

"Strateško rusko-kinesko partnerstvo je trenutačno na svom povijesnom novom početku i nude nam se i veće mogućnosti", rekao je predsjednik Hu, prenosi kineski državni radio.

"Kina želi poduzeti s ruskom stranom napore kako bi pojačala strateške konzultacije o međunarodnim političkim, gospodarskim i sigurnosnim pitanjima i napredovati u suradnji u velikim trgovinskim, energetskim i projektima visoke tehnologije", rekao je kineski predsjednik.

Tijekom trodnevnog Putinova posjeta potpisani su u utorak veliki ugovori u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara, kao i nekoliko sporazuma o suradnji. Jedan od njih predviđa da se dva susjeda obvežu i međusobno upozore u slučaju ispaljivanja balističke rakete sa svog teritorija.

Ruska naftna kompanija Gazprom i kineski National Petroleum Corporation su potpisali plan sporazuma kojim se predviđa isporuka Kini 70 milijardi prostornih metara prirodnog plina godišnje. Peking i Moskva su također potpisali sporazum o razvoju brzih vlakova na ruskom teritoriju."Ruska strana je jako zadovoljna. Potvrđujem da su naši osobni vrlo prijateljski odnosi pomogli rješenju vrlo različitih problema", rekao je Vladimir Putin, prenosi kineski radio.

Nakon razgovora s kineskim kolegom Wen Jiabaom, Vladimir Putin je u utorak pozdravio dosada nedostignutu razinu sloge između dviju zemalja.

U srijedu su predsjednici vlada zemalja Šangajske organizacije za suradnju (Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan) okupljeni u Pekingu uz predsjednike zemalja promatrača (Mongolija, Iran, Indija i Pakistan) prihvatili dokument o strategijama koje treba prihvatiti pred krizom i u pripremi razdoblja nakon krize. (hina/metro-portal)

14.10.2009. 20:35:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh