« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PORUKA ZAPADU

Rusi usidrili flotu u sirijskom Tartusu

Putin je odlučio zaigrati opasnu igru, postavivši svoju ratnu flotu u sirijsku luku Tartus kao podršku Baširu al-Assadu

Bašir al-Assadu stigla podrška iz Moskve
Više o

Sirija

,

ruska flota

,

Tartus

,

Bašir al-Assad

Ruska flota, znak čvrstih veza Moskve i Damaska, usidrila se u pomorskoj bazi Tartusu u Siriji, izvijestila je službena sirijska agencija Sana u noći na nedjelju.

"Brodovi su pristali u Siriji. Cilj njihova posjeta je zbližiti dvije zemlje i učvrstiti prijateljske veze" Rusije i Sirije, rekao je časnik ruske mornarice Jakušin Vladimir Anatolivič, a prenijela je agencija.

"Zapovjednici brodova ruske flote usidrene u Tartusu izrazili su pak svoju solidarnost sa sirijskim narodom", istaknuvši "prijateljstvo" Moskve i Damaska, dodaje Sana.

Guverner Tartusa, Atef al-Nadaf odao je počast "hvalevrijednom stajalištu Rusije koja je stala uz sirijski narod".

Sirijski privatni dnevni list al-Vatan, blizak vlasti, objavio je u utorak da će ruska flota koju predvodi nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov pristati u Tartus i ondje ostati šest dana.

Kako piše dnevnik, u sastavu flote su ratni brodovi, podmornice, borbeni zrakoplovi, helikopteri i nekoliko protuzračnih raketnih sustava.

Rusija koja posjeduje pomorsku bazu ispred Tartusa koju je nedavno proširila, pokazala se kao vjerna saveznica Damaska od početka pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada sredinom ožujka.

Moskva je u listopadu uložila veto na nacrt rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti o uvođenju embarga na isporuku oružja Siriji čiji je Rusija glavni dobavljač oružja od vremena Sovjetskog Saveza.

Sukobi u Siriji ne smiruju se. U žestokim sukobima sirijskih vojnika i dezertera u Basr al-Hariru, u pokrajini Deri, na jugu zemlje, u noći na nedjelju poginulo je 11 vojnika iz redova regularne vojske, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Uz 11 ubijenih vojnika, 20 je ranjeno, a devetorica su dezertirala, dodaje OSDH sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U nedjelju su se dezerteri i vojnici naoružani teškim strojnicama sukobili u Daelu, u istoj pokrajini, koja je kolijevka narodne pobune protiv režima sirijskog predsjednika, dodaje OSDH, napominjući da je u gradu prekinuta opskrba električnom energijom.

U gušenju pobune koja traje više od devet mjeseci poginulo je više od 5.000 ljudi, po UN-ovoj procjeni objavljenoj u prosincu.

U subotu je u sukobima poginuo 21 civil, među kojima četvorica Asadovih pristaša, a u petak je u novom napadu u središtu Damaska ubijeno 26 ljudi, u času kada Arapska liga treba u nedjelju saslušati prvo izvješće voditelja svog promatračkog izaslanstva koje od 26. prosinca nadzire provedbu arapskog plana za izlazak zemlje iz krize koji ponajprije predviđa prekid nasilja.

 

 

08.01.2012. 11:49:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh