« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
FRENDOVI

Ahmadinedžad na latinskoameričkoj turneji

Tijekom turneje će posjetiti Venezuelu, Nikaragvu, Kubu i Ekvador kako bi ojačao i produbio veze Irana i tih zemalja

Ahmadinedžad izluđuje SAD
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Venezuela

,

Kuba

,

Ekvador

,

Nikaragva

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad krenuo je u nedjelju na petodnevni put po zemljama Latinske Amerike tijekom koje će posjetiti Venezuelu, Nikaragvu, Kubu i Ekvador kako bi ojačao i produbio veze Irana i tih zemalja, prenosi Hina.

"Naši odnosi s latinoameričkim zemljama su vrlo dobri i razvijaju se. Kultura naroda te regije i njihovi povijesni zahtjevi nalikuju zahtjevima iranskog naroda", rekao je Ahmadinedžad pred polazak u Venezuelu. Istaknuo je kako su to zemlje koje se protive kolonijalizmu i opresivnom režimu, aludirajući očito na Sjedinjene Države.

"Latinska Amerika je bila regija koju je režim opresije smatrao svojim posljednjim utočištem i mislio da tu može raditi što hoće, ali su se narodi s tog područja probudili i djeluju samostalno i neovisno", naglasio je Ahmadinedžad.

Washington je u petak pozvao zemlje Latinske Amerike da "ne jačaju veze" s iranskim predsjednikom u trenutku kada se povećava pritisak na Teheran da odustane od svog kontroverznog nuklearnog programa.

"Iranski režim osjeća sve veći pritisak međunarodne zajednice i očajnički traži saveznike", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "Želimo jasno poručiti zemljama u cijelom svijetu da nije dobar trenutak za jačanje veza, gospodarskih ili sigurnosnih, s Iranom", dodala je ona.

Četiri zemlje koje će Ahmadinedžad posjetiti distancirale su se od Sjedinjenih Država i posljednjih godina približile Iranu, posebno Venezuela, čiji je predsednik Hugo Chavez devet puta posjetio Teheran u 13 godina koliko je na vlasti.

SAD su više puta izrazile zabrinutost zbog jačanja veza između Teherana i latinoameričkih zemalja.

08.01.2012. 10:36:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh