« Glazba
objavljeno prije 6 dana i 6 sati
CAVE ROMANE

Rundek na Cave Romane

Rundek uoči koncerta u Cave Romane - "Izaći na scenu ovdje podsjeća na ulogu polubogova"

Rundek & Ekipa
Rundek & Ekipa (Nemanja Đorđević)
Više o

Darko Rundek

,

Cave Romane

Rundek, priznajemo, ovom izjavom nije daleko od istine. Kao jedan od najvažnijih glazbenika i umjetnika na ovim prostorima uvijek je bio poseban i upečatljiv. Njegova karijera, koja traje više od četiri desetljeća, obilježena je ne samo nevjerojatnim glazbenim postignućima, već i dubokim utjecajem na kulturu i društvo.

Od legendarnih dana s grupom Haustor do sjajne solo karijere, Darko Rundek je uvijek bio inovator, spajao različite glazbene stilove i kulture u jedinstvenu zvučnu paletu koja oduševljava sve generacije slušatelja. Njegova glazba odražava svijet oko nas, uvijek ispred svog vremena te pruža posebnu energiju i emociju koja dopire do srca fanova. Evo što je rekao uoči nastupa sa svojom Ekipom na Rocks&Stars Festivalu u Cave Romane.

Darko, ako se odmaknete od audio obilježja, kao glavnog osjetila kad je u pitanju glazba, što očekujete od nadolazećeg koncerta u Cave Romane?

Očekujem čak "uzvišeniju" pažnju nego u uobičajenim i banalnijim prostorima. Cave imaju i historijsku dimenziju prisustva Rimskog Carstva i dimenziju strahopoštovanja prema elementu zemlje koje izaziva ta kamena klisura. Izaći na scenu u takvom ambijentu podsjeća na ulogu polubogova.

Kakva je vaša veza s Istrom i imate li posebne uspomene vezane za ovaj kraj?

Samo u zadnjih par tjedana bio sam tri puta u Istri. Prvo četiri dana u Kotlima, na jednoj ekološko-umjetničkoj koloniji pa tjedan danau Praščarima na makrobiotičkom retreatu i zatim u Peroju, u posjeti Isabel, legendarnoj violinistici Cargo Orkestra i Trija. A, o uspomenama da i ne govorim. Nakupilo ih se u ovih 4 - 5 desetljeća koliko se gospođa Istra i ja poznajemo i družimo... 

Koliko je važna lokacija koncerta za vaš nastup i interakciju s publikom?

Interakcija s publikom je vrlo važna. Počevši od akustike, što prvenstveno znači količina bazične buke: šankovi, žamor novopridošlih, zujanje rasvjetne tehnike, blizina prometnih cesta ili drugih scena kad je riječ o vanjskim ili klupskim svirkama, pa do boje zvuka i ječnosti same dvorane. Pa onda veličina, atmosfera, priča, aura tog prostora i tako dalje... Za posebne koncerte se radi poseban repertoar, koji odgovara prostoru i / ili prigodi. Tako će biti i ovaj put.

Kakvi su vaši glazbeni planovi do kraja godine?

Ova godina je većinom posvećena istraživanju mogućnosti manjih sastava, deriviranih uglavnom iz šesteročlane Ekipe. Zanima me bliskost i dijalog s publikom. Sviramo kao Duo, sa saksofonisticom Anom Kovačić i bilo je već baš magičnih minimalističnih koncerata s njom pa trio s Igorom Pavlicom na trubi i Mirom Manojlovićem na udaraljkama i više kombinacija kvarteta... Prikuplja se i materijal za sljedeće diskografsko izdanje.

Podsjetimo, Rundek & Ekipa nastupaju u sklopu Rocks&Stars Festivala u četvrtak 27. lipnja, a zagrijat će pozornicu za kasniji nastup grupe Let3. Zabavite se u jednoj večeri uz dva jedinstvena koncerta koja valja doživjeti iz prvih redova, a cijelokupni festivalski program potražite na www.caveromane.com.

Požurite i ulaznice nabavite na eventim.hr ili odlaskom na Eventim prodajna mjesta. 

12.06.2024. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh