« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
OKRUTNO!

Rumunjska legalizirala usmrćivanje pasa lutalica

Više desetaka promatrača na galeriji polukružne dvorane dovikivali su zastupnicima koji su bili za prijedlog da su "ubojice"

Fotografija vijesti
Više o

kućni ljubimci

,

psi lutalice

,

okrutnost prema životinjama

U vrlo burnom ozračju rumunjski je parlament danas prihvatio zakon kojim se dopušta usmrćivanje pasa lutalica, javlja Hina.

Za nacrt je glasovalo 168 zastupnika, 111 je bilo protiv, a 14 se suzdržalo. Više desetaka promatrača na galeriji polukružne dvorane dovikivali su zastupnicima koji su bili za prijedlog da su "ubojice".

Zakon je usvojen nakon višekratnih odgoda zbog protivljenja socijaldemokratske i liberalne oporbe.

Po zakonu, odrasli psi u prihvatilištima koje vlasnici ne preuzmu i koji se ne udome u roku od 30 dana, moraju se "usmrtiti" ili "zadržati u azilu".

Odluku o tome donosit će lokalne vlasti, nakon konzultacije s građanima putem ispitivanja javnog mišljenja, mjesnih referenduma i skupova.

Podatke koje je navela vladajuća Demokratsko-liberalna stranka (desni centar), predlagatelj nacrta, da samo u Bukureštu ima 100.000 pasa lutalica i da oko 12.000 ljudi na godinu strada od ugriza pasa, pobijaju neke nevladine organizacije. Potonje se zauzimaju za masovnu sterilizaciju pasa i optužuju političare za "neodgovornost".

Po podacima nevladinih organizacija, gotovo 145.000 pasa lutalica ("majdanezi" na rumunjskom) usmrćeno je u Bukureštu od 2001. do konca 2007., prije nego je eutanazija zabranjena.

22.11.2011. 18:55:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh