Ručak za one koji imaju visok tlak
Ovo uobičajeno smrtonosno stanje dovodi do moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, oštećenja bubrega i mnogih drugih zdravstvenih problema
Visok tlak, nazvan "tihi ubojica" budući da često nema očite simptome, hipertenzija sve je češće medicinsko stanje.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj ljudi koji žive s hipertenzijom udvostručio se između 1990. i 2019., s 650 milijuna na 1.3 milijarde. Gotovo polovica ljudi s hipertenzijom u svijetu trenutačno nije svjesna svog stanja.
Ovo uobičajeno smrtonosno stanje dovodi do moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, oštećenja bubrega i mnogih drugih zdravstvenih problema. Stoga je važno staviti ga pod kontrolu.
Srećom, promjene prehrane i načina života mogu pomoći. "Značajni dokazi pokazuju da izbor zdrave hrane može produžiti život i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa", kaže kardiologinja Estelle Jean za EatingWell.
Odabir opcije zdravog ručka ne mora biti kompliciran
Kardiolozi predlažu da osobe s hipertenzijom u obroke dodaju razno povrće te im preporučuju da smanje zasićene masnoće i natrij.
"Odabir ručka koji uključuje barem jedno raznobojno povrće, poput rajčice, mrkve, cikle ili patlidžana, i jedno tamno lisnato povrće, poput kelja, špinata ili rikule, može vam pomoći osigurati unos potrebnog kalija za održavanje optimalne razine krvnog tlaka", ističe dijetetičarka i nutricionistica Catalina Ruz.
Odabir najboljeg ručka za visoki krvni tlak je veganska zdjelica s žitaricama. Ova zdjela s žitaricama sastoji se od osnove bogate vlaknima - kvinoje, preko koje se stavljaju mladi kelj, cikla, avokado, edamame, sjemenke suncokreta i jednostavni preljev od humusa i limunovog soka.
Ako je cikla prethodno skuhana, a kelj opran, ovaj ručak može biti spreman za samo 15 minuta i sadrži čak 13 grama vlakana.
"Dobro osmišljen ručak trebao bi uključivati dobru mješavinu cjelovitih žitarica, biljnih proteina, zdravih masti i obilje voća i povrća, stoga je ovaj obrok odličan za zdravlje srca", zaključila je dijetetičarka Veronica Rouse.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar