« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana
SAVJETI

Ručak za one koji imaju visok tlak

Ovo uobičajeno smrtonosno stanje dovodi do moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, oštećenja bubrega i mnogih drugih zdravstvenih problema

Ako imate problema...
Ako imate problema... (Arhiva)
Više o

Ručak

,

visok tlak

Visok tlak, nazvan "tihi ubojica" budući da često nema očite simptome, hipertenzija sve je češće medicinsko stanje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj ljudi koji žive s hipertenzijom udvostručio se između 1990. i 2019., s 650 milijuna na 1.3 milijarde. Gotovo polovica ljudi s hipertenzijom u svijetu trenutačno nije svjesna svog stanja.

Ovo uobičajeno smrtonosno stanje dovodi do moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, oštećenja bubrega i mnogih drugih zdravstvenih problema. Stoga je važno staviti ga pod kontrolu.

Srećom, promjene prehrane i načina života mogu pomoći. "Značajni dokazi pokazuju da izbor zdrave hrane može produžiti život i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa", kaže kardiologinja Estelle Jean za EatingWell.

Odabir opcije zdravog ručka ne mora biti kompliciran

Kardiolozi predlažu da osobe s hipertenzijom u obroke dodaju razno povrće te im preporučuju da smanje zasićene masnoće i natrij.

"Odabir ručka koji uključuje barem jedno raznobojno povrće, poput rajčice, mrkve, cikle ili patlidžana, i jedno tamno lisnato povrće, poput kelja, špinata ili rikule, može vam pomoći osigurati unos potrebnog kalija za održavanje optimalne razine krvnog tlaka", ističe dijetetičarka i nutricionistica Catalina Ruz.

Odabir najboljeg ručka za visoki krvni tlak je veganska zdjelica s žitaricama. Ova zdjela s žitaricama sastoji se od osnove bogate vlaknima - kvinoje, preko koje se stavljaju mladi kelj, cikla, avokado, edamame, sjemenke suncokreta i jednostavni preljev od humusa i limunovog soka.

Ako je cikla prethodno skuhana, a kelj opran, ovaj ručak može biti spreman za samo 15 minuta i sadrži čak 13 grama vlakana. 

"Dobro osmišljen ručak trebao bi uključivati dobru mješavinu cjelovitih žitarica, biljnih proteina, zdravih masti i obilje voća i povrća, stoga je ovaj obrok odličan za zdravlje srca", zaključila je dijetetičarka Veronica Rouse.

21.02.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.02.2024. 16:40
    treba imati tlak 115 75 do 130 80 je ok
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh