« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Rođeni u studenom duže žive

Osobe rođene u studenom žive u prosjeku sedam do deset mjeseci duže od osoba rođenih u svibnju

Sretan rođendan
Sretan rođendan (Free Digital Photos)
Više o

rođendan

,

dug život

,

studeni

Dužina života ovisi i o mjesecu rođenja, otkrili su znanstvenici Sveučilišta Greifswald koji su analizirali više od šest milijuna smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima u Njemačkoj.

Ustanovili su da žene rođene u studenom u prosjeku žive 7,3 mjeseci duže od žena rođenih u svibnju. Razlika kod muškaraca bila je još veća - bebe rođene u studenom očekuje 11,7 mjeseci duži život od onih koje rođendan slave u svibnju.

Dužina trajanja života postepeno raste od svibnja do studenog nakon čega ponovno počinje padati. Rezultat se ne odnosi samo na osobe koje su preminule zbog kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici su, naime, nakon neočekivanog otkrića proširili istraživanje i zaključili da pravilo vrijedi neovisno o uzrocima smrti.

"Trenutno možemo samo nagađati zašto mjesec rođenja utječe na dužinu života", rekao je voditelj istraživanja Thorsten Reffelmann. Moguće je da su ključni faktori poput Sunca, prehrambenih navika tijekom trudnoće, zagađenja zraka, infektivnih bolesti ili pak količina kretanja koja se obično smanjuje i povećava ovisno o promjeni godišnjeg doba. 

18.03.2011. 07:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh