« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
USPJEŠNI I NEUSPJEŠNI

Rođeni u siječnju zarađuju najviše, rođeni u prosincu najmanje

Zarada u ovom slučaju nema veze s horoskopom, statistika otkriva tko uspijeva u poslu a tko ne

Kupanje u novcu
Kupanje u novcu (Shutterstock)
Više o

upis u prve razrede

,

najveća zarada

,

rođenje djeteta

,

školovanje

,

zarada

,

datum rođenja

Ako ne vjerujete u horoskop, datum rođenja vam vjerojatno nije od presudne važnosti. Stav će vam se možda promijeniti nakon istraživanja kojeg je proveo francuski ekonomist Julian Grenet i koji tvrdi da se datum rođenja može povezati s poslovnim uspjehom, odnosno financijskom budućnosti.

Grenet radi na pariškom ekonomskom institutu CNRS, a nedavno je podigao prašinu člankom u novinama "Le Monde" u kojem je ustvrdio da najviše zarađuju osobe rođene u siječnju. Istovremeno, rođeni u prosincu primaju u prosjeku 1,5% manju plaću od kolega koji su na svijet došli samo mjesec dana kasnije. Kod prosječnih prihoda od 1580 eura mjesečno i 42-godišnjeg radnog vijeka, razlika između pojedinih skupina iznosi čak 12.000 eura.

"Razloge trebamo tražiti u sustavu obrazovanja i preambicioznim roditelja koji djecu prerano šalju u školu", smatra Grenet. Naime, prema francuskom zakonu djeca u školu kreću ako su do 31. prosinca navršila šest godina. Djeca rođena svega nekoliko dana kasnije, u siječnju, školovanje tako započinju kasnije od svojih vršnjaka zbog čega su spremnija na izazove koji su pred njima.

11 mjeseci razlike u samo jednom razredu

"Jedna godina znači jako puno u razvoju djeteta. U istom razredu se danas nalaze prvašići koje međusobno dijeli čak 11 mjeseci. Djeca koja su prerano započela školovanje često imaju problema s praćenjem nastave i izvršavanjem obaveza", upozorava Grenet. Statistike pokazuju da djeca rođena u prosincu imaju slabije ocjene i veću vjerojatnost da će kasnije odustati od školovanja, a ukupna razlika u uspjehu u odnosu na djecu rođenu u siječnju iznosi 66%.

Slični podaci postoje i u drugim zemljama. Centar za europska ekonomska istraživanja je tako objavio podatak da vjerojatnost da će dijete koje je u Njemačkoj prerano upisano u školu završiti gimnaziju manja za 13%. Slabije obrazovanje ujedno znači i slabije prihode u odrasloj dobi. Do usporedivih rezultata došli su i Britanci.

Nizozemci su pak već napravili korak dalje pa najmlađim prvašićima omogućuju probnu prvu godinu u osnovnoj školu. Djeca se na taj način mogu bez pritiska naviknuti na nove obaveze, okruženje i gradivo.

A ako ipak vjerujete u horoskop pročitajte naš veliki Godišnji horoskop za 2011. 

12.01.2011. 22:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh