« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MIRISI GOVORE

Osjetilo njuha otkriva kada ćete umrijeti

Kako starimo nije neobično da slabije čujemo i trebamo naočale s obzirom da nam osjetila slabije funkcioniraju...

Osobe slabijeg osjetila njuha imale su povećani rizik od smrti
Osobe slabijeg osjetila njuha imale su povećani rizik od smrti (Shutterstock)
Više o

mirisi

,

smrt

,

osjetilo njuha

No, zanimljiva nova studija navodi kako gubljenje osjetila mirisa u starijoj dobi znači da nam se bliži vrijeme odlaska. Znanstvenici sa Sveučilišta Rush u Chicagu otkrili su da što više svakodnevnih mirisa osoba može identificirati, to je veća šansa da će ostati živa idućih nekoliko godina.

Naime, više od 1000 volontera, uglavnom starije dobi, dobilo je test osjetila njuha, a proučavanje je trajalo 4 godine. Nitko od volontera nije patio od demencije ili Parkinsonove bolesti. Tijekom tog perioda 321 osoba ili 27,6 posto je umrlo.

Zanimljivo, istraživači su otkrili kako je rizik od smrti 36 posto bio viši za one koji su imali samo šest točnih odgovora, u odnosu na volontere koji su identificirali 11 od 12 ponuđenih mirisa. Ova veza se pokazala točnom čak i kada su u obzir uzeti faktori poput invalidnosti, depresije, slabijih funkcija mozga itd.

Dr. Robert Wilson, koji je vodio istraživanje dodaje: "Rezultati indiciraju da se poteškoće pri identificiranju poznatih mirisa mogu povezati s povećanim rizikom od smrti."

13.01.2011. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh