« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
INTERESANTNO

Mladi žele povećanje samopouzdanja više od seksa

Prije seksa, novca, alkohola i prijateljstva američki studenti biraju porast samopouzdanja vjerujući da je upravo to rješenje njihovih problema

Mladima treba samopuzdanje više nego seks
Mladima treba samopuzdanje više nego seks (Shutterstock)
Više o

seks

,

samopouzdanje

,

mladi

,

novac

Mlade generacije više žude za povećanjem samopouzdanja nego što žele seks, tvrde na Državnom sveučilištu Ohio. Istraživači uvjeravaju da za mlade priznanja, hvala i poštovanje i prepoznavanje kvaliteta ima veći značaj od novca i samog spolnog čina. Brad Bushman je mišljenja da je „Američko društvo uvjereno u to da je 'samopouzdanje' lijek za sve društvene bolesti i probleme i da može neutralizirati posljedice društvene truleži poput nasilja, tinejdžerskih trudnoća pa čak i loših ocjena".

Bushman je s kolegicom Jennifer Crocker i kolegom Scottom Moellerom anketirao 130 studenata sa Sveučilišta Michigan. Od studenata su tražili da ocijene i zatim poredaju po redoslijedu važnosti određene odabire onoga što bi mogli željeti a što su im u anketi ponudili istraživači - vidjeti prijatelja, sudjelovati u nekoj ugodnoj aktivnosti, seks, dobiti novac, piti alkohol, povećati samopouzdanje i tako dalje. Istraživači su u priopćenju za javnost naveli da su studenti u većini slučajeva odabirali povećanje samopouzdanja prije svih drugih ponuđenih opcija. Međutim, u medijima se pisalo kako postoje određene razlike u preferencijama u smislu spolova - pisalo se da su muškarci ti koji su najviše cijenili samopouzdanje dok su ženama najvažniji bili prijateljstvo i novac. Bilo kako bilo, Bushman kaže da nema dokaza da bi povećanje samopouzdanja pomoglo studentima da se nose s pritiscima života iako je većina njih tvrdila upravo to. Na kraju, upitno je koliko se rezultati odnose na ostatak zapadnog svijeta obziro da je anketa provedena samo nad američkim studentima. Istraživanje je objavljeno u Časopisu za osobnost (Journal of Personality) i dostupno je preko interneta.

12.01.2011. 17:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh