« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Medicinski fenomen

Rođena s pola mozga, a normalno živi

Michelle Mack svojom je pojavom preokrenula naglavačke svijet medicine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CNN)
Više o

Michelle Mack

,

mozak

Rođena samo s pola mozga, Michelle normalno govori, završila je srednju školu te neobično dobro pamti datume.

U dobi od 27 godina, liječnici su otkrili da se desna polovica njenog mozga preformulirala kako bi preuzela funkcije koje su izgubljene tijekom problema u trudnoći. No njezino djetinjstvo i doba adolescencije nisu bili nimalo laki. ˝Bio je to težak period za mene. Teško je bilo tako odrastati, nitko nije znao istinu o mojem mozgu˝, prisjeća se Michelle.

Njezini roditelji kratko nakon rođenja shvatili su da nešto nije u redu. ˝Nije bilo nikoga kome bi se mogla obratiti za pomoć. Michelle nije imala cerebralnu paralizu, ni Downov sindrom. Nisam se mogla osloniti ni na čije iskustvo˝, objašnjava njena majka.

Deset godina kasnije, dr. Jordan Grafman, direktor Odjela za kognitivnu neurologiju na Nacionalnom institutu zdravlja u SAD-u, konačno je dijagnosticirao problem. Magnetskom rezonancijom otkriveno je da joj nedostaje skoro cijela lijeva polovica mozga. Obitelj je bila šokirana.

˝Bili smo iznenađeni razinom oštećenja njenog mozga. Neke duboke strukture su ostale, no 95 posto korteksa je nedostajalo, kao i strukture koje su odgovorne za kontrolu pokreta˝ dodaje dr. Grafman. Jedino objašnjenje koje je mogao ponuditi jest da se njezin mozak sam oporavio i transformirao. Unatoč oporavku Michelle se još uvijek bori s apstraktnim pojmovima te se lako izgubi u nepoznatoj okolini.

Dijagnoza je objasnila njezine probleme u mladosti i obitelji dala nadu. ˝Dr. Grafman pojasnio nam je da desna hemisfera preuzima ulogu lijeve, te stoga treba malo duže dok se ne obnove sve funkcije. No, loši dani sada su iza nas˝, dodaje Michellein otac.

13.10.2009. 18:54:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh