Pečena janjetina s mladim krumpirom
Ručak ne mora uvijek biti kompliciran da bi bio ukusan
Za Uskrs se tradicionalno jede janjetina pa domaćice nerijetko od samog jutra stoje u kuhinji kako bi svojoj obitelji pripremile pečenje za pamćenje.
Svaka kuharica ima svoj recept za savršeno janjeće pečenje, a mi vam predlažemo jedan za čiju pripremu vam treba oko pola sata dok ostatak odrađuje pećnica.
1. Odstranite višak masnoće janjećeg buta, operite ga te osušite. But natrljajte limunovim sokom, posolite, popaprite i u njega stavite grančicu ružmarina.
2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Češnjak narežite na tanke štapiće, a nožićem načinite nekoliko utora u meso u koje ćete staviti češnjak.
3. Ogulite krumpir, operite ga, narežite na polovice (ili četvrtine ukoliko je veći) te ga dodajte u posudu za pečenje, zajedno s janjetinom. Preko svega prelijte ostatak limunova soka te začinite paprom, soli i maslinovim uljem.
4. Stavite u pećnicu na sat vremena (180 stupnjeva), u međuvremenu podlijevajte vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče.
5. Nakon sat vremena okrenite meso i krumpir i nastavite povremeno podlijevati.
6. Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu.
7. Nakon ukupno dva sata janjetinu i krumpir možete servirati uz kuhano povrće (posebno dobro odgovaraju mahune, grašak ili špinat).
Jedna porcija pečenja ima oko 740 kalorija.
Sastojci za 5 osoba:
- 1,5 do 2 kile janjećeg buta
- sok od 1,5 limuna
- sol, crni papar
- ružmarin
- 4 režnja češnjaka
- 1 kg mladog krumpira
- 75 ml maslinova ulja
- timijan
- menta
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar