« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TKO TU KOGA?

Robert Gates i Mahmud Ahmadinedžad se nadmudrivali u Afganistanu

Neki, koji su sami stvorili i financirali teroriste, sada iste koriste kako bi u regiji držali 121 tisuću vojnika, napomenuo je iranski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

U sklopu misije prikupljanja potpore za sankcije Iranu, američki ministar obrane Robert Gates stigao je u srijedu u Saudijsku Arabiju iz Afganistana gdje se mimoišao s iranskim predsjednikom no obojica su razmijenila optužbe za terorizam, javile su agencije.

Gates treba u Rijadu razgovarati s kraljem Abdalahom, vladarom Saudijske Arabije koja je zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa kao i druge monarhije Perzijskog zaljeva, javlja AFP.

Suočene s protivljenjem Kine, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjene Države žele osigurati veliku međunarodnu potporu za uvođenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa te će Gates poslije posjetiti i Pakistan.

"Ministar obrane predstavit će naše stajalište o Iranu jer sada prelazimo s faze otvaranja na pritisak", rekao je neimenovani američki dužnosnik, prenosi AFP.

Iran nije povoljno odgovorio na poziv za dijalog te je američki predsjednik Barack Obama prešao u fazu pritiska na Teheran.

Ranije u srijedu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je stigao u Afganistan kada je Gates završio trodnevni posjet, poručio je da SAD i Zapad neće nikada ratom u Afganistanu pobijediti terorizam, javlja agencija Reuters.

Na novinarsko pitanje za komentar Gatesove izjave da Iran "igra dvostruku igru", Ahmadinedžad je rekao da je pravo pitanje "Što vi, gospodine Gates, radite u ovoj regiji", 12.000 kilometara od doma?"

"Ovdje ste da biste uhitili teroriste? Ako ste ovdje iz drugih razloga, imajte hrabrosti i priznajte to", rekao je Ahmadinedžad te odbacio optužbe da Iran pomaže teroriste u Afgnistanu.

Gates je ranije optužio Iran da igra dvostruku igru javno se gradeći prijateljem Afganistana dok potajice naoružava pobunjenike koji napadaju vojnike NATO-a.

Ne imenujući izravno SAD, Ahmadinedžad je uzvratio da neki "pod izlikom" terorizma drže 121.000 stranih vojnika te "da ti igraju dvostruku igru. Sami su stvorili i financirali teroriste i tvrde da ih žele pobijediti", rekao je aludirajući na talibane i Al Kaidu.

Na pitanje o posjetu Ahmadinedžada Gates je rekao da SAD želi da Kabul održava "dobre odnose" sa svim susjedima. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 18:20:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.03.2010. 19:06
    pa istina, ameri izmišljaju i stvaraju neprijatelje, inače bi svijetom zavladao mir, a američki industrijsko vojni kompleks bi propao... neki dan sam vidio statistiku koja pokazuje da amerikanci imaju godišnji budžet za vojsku kao sve ostale države svijeta zbrojene zajedno... dakle, sve je to zbog novca :-P
  2. avatar
    10.03.2010. 19:16
    Rezultat nadmudrivanja:
    Iran - 3
    SAD - 0

    Pobjednik natjecanja:
    SAD

    Zašto svijet uopće igra ovu igru šutnje i apatije?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh