Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2010. 18:20:50
TKO TU KOGA?

Robert Gates i Mahmud Ahmadinedžad se nadmudrivali u Afganistanu

Neki, koji su sami stvorili i financirali teroriste, sada iste koriste kako bi u regiji držali 121 tisuću vojnika, napomenuo je iranski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

U sklopu misije prikupljanja potpore za sankcije Iranu, američki ministar obrane Robert Gates stigao je u srijedu u Saudijsku Arabiju iz Afganistana gdje se mimoišao s iranskim predsjednikom no obojica su razmijenila optužbe za terorizam, javile su agencije.

Gates treba u Rijadu razgovarati s kraljem Abdalahom, vladarom Saudijske Arabije koja je zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa kao i druge monarhije Perzijskog zaljeva, javlja AFP.

Suočene s protivljenjem Kine, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjene Države žele osigurati veliku međunarodnu potporu za uvođenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa te će Gates poslije posjetiti i Pakistan.

"Ministar obrane predstavit će naše stajalište o Iranu jer sada prelazimo s faze otvaranja na pritisak", rekao je neimenovani američki dužnosnik, prenosi AFP.

Iran nije povoljno odgovorio na poziv za dijalog te je američki predsjednik Barack Obama prešao u fazu pritiska na Teheran.

Ranije u srijedu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je stigao u Afganistan kada je Gates završio trodnevni posjet, poručio je da SAD i Zapad neće nikada ratom u Afganistanu pobijediti terorizam, javlja agencija Reuters.

Na novinarsko pitanje za komentar Gatesove izjave da Iran "igra dvostruku igru", Ahmadinedžad je rekao da je pravo pitanje "Što vi, gospodine Gates, radite u ovoj regiji", 12.000 kilometara od doma?"

"Ovdje ste da biste uhitili teroriste? Ako ste ovdje iz drugih razloga, imajte hrabrosti i priznajte to", rekao je Ahmadinedžad te odbacio optužbe da Iran pomaže teroriste u Afgnistanu.

Gates je ranije optužio Iran da igra dvostruku igru javno se gradeći prijateljem Afganistana dok potajice naoružava pobunjenike koji napadaju vojnike NATO-a.

Ne imenujući izravno SAD, Ahmadinedžad je uzvratio da neki "pod izlikom" terorizma drže 121.000 stranih vojnika te "da ti igraju dvostruku igru. Sami su stvorili i financirali teroriste i tvrde da ih žele pobijediti", rekao je aludirajući na talibane i Al Kaidu.

Na pitanje o posjetu Ahmadinedžada Gates je rekao da SAD želi da Kabul održava "dobre odnose" sa svim susjedima. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 18:20:50
http://metro-portal.hr/robert-gates-i-mahmud-ahmadinedzad-se-nadmudrivali-u-afganistanu/35140/