« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
BRITISH PETROL

Rješenje za ekološku katastrofu na vidiku?

Krajem srpnja ili početkom kolovoza glavna bušotina, kroz koju je iscurilo 700.000 tona nafte trebala bi biti zabetonirana

BP
BP (Getty Images)
Više o

ekološka katastrofa

,

Meksički zaljev

,

deepwater horizon

,

6. studenoga

,

proračun za 2011.

,

bifokalne naočale

Britanska korporacija BP objavila je da nova kupola postavljena na njezinu oštećenu bušotinu Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu i dalje uspješno sprječava istjecanje nafte, te da bi mogla ostati na svom mjestu još nekoliko tjedana, do konačnog zatvaranja bušotine tehnološkim muljem i betonom.

Glavni operativni direktor BP-a Doug Suttles rekao je na tiskovnoj konferenciji u nedjelju ujutro da eksperimentalna kupola postavljena na tzv. glavu bušotine na 1500 metara dubine i dalje dobro brtvi, te kako za sada "ne postoji plan da se ponovo dopusti istjecanje nafte".

"Nitko tko je povezan s ovom aktivnošću, ne želi da još nafte istječe u Meksički zaljev", rekao je Suttles.

Kupola bi, po njegovim riječima, mogla ostati na bušotini sve do završetka pomoćne bušotine, kroz koju će se zabetonirati glavna bušotina.

"Za sada nema nikakvih problema sa zatvaranjem", rekao je Suttles, dodajući kako će zbog toga "bušotina ostati zabrtvljena".

BP je objavio da je prva pomoćna bušotina udaljena od prodora u oplatu glavne bušotine samo nekoliko metara, te da bi krajem srpnja ili početkom kolovoza glavna bušotina trebala biti zabetonirana.

Trodnevnim testiranjem 67-tonske kupole, visoke 5,5 metara, pokazalo se da ona može izdržati pritisak nafte i plina, kao i da unutarnja struktura podvodne bušotine nije oštećena, jer nafta ne istječe na drugom mjestu nakon što je zaustavljeno istjecanje na glavi bušotine.

Prema procjenama američke vlade iz bušotine Deepwater Horizon u ocean je isteklo oko 700.000 tisuća tona nafte, nakon eksplozije na naftnoj platformi 20. travnja, u kojoj je poginulo 11 radnika.(hina/metro-portal)

18.07.2010. 21:51:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh