« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SLOVENSKI TISAK:

Rješenje pograničnog spora je - kondominij

Zajednička uprava nad spornim područjem u Savudrijskoj vali je kompromis koji ne bi zahtijevao promjenu dosadašnjih stavova

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Piranski zaljev

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Savudrijska vala

,

Peter Toš

,

kondominij

Slovenski tisak u utorak je objavio nagađanja o mogućim metodama rješenja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije o kojem su u petak u Trakošćanu razgovrali premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor.

Kondominij u Savudrijskoj vali, pri čemu bi Hrvatska zadržala dodir s talijanskim, a Slovenija s međunarodnim vodama, moguće je rješenje za višegodišnji spor, piše ljubljanski list Dnevnik, a to je stajalište potkrijepio izjavom umirovljenog diplomata Petera Toša koji tvrdi da i osobno dijeli optimizam koji je nakon susreta s hrvatskom kolegicom dao predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.

Toš je bio slovenski supredsjedatelj u mješovitoj diplomatskoj komisiji za granicu osnovanoj odmah nakon osamostaljenja obiju država, kasnije veleposlanik u Egiptu i Izraelu. Krajem prošle i ove godine u više je javnih istupa podržao novi pristup u odnosima s Hrvatskom koji je nakon svog dolaska na čelu vlade primijenio Pahor, a ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar imenovao ga je početkom godine za inspektora poslovanja slovenskih diplomatskih predstavništava u inozemstvu. Uz to, Toš je i predsjednik kluba umirovljenih diplomata.

"Mislim da je sazrelo vrijeme da se postigne konačno rješenje za granicu i dijelim optimizam našega premijera da se to može postići do kraja ove godine", rekao je Toš i dodao da je građanima obiju država dosta spora koji traje već 18 godina i da je rješenje za to u kondominiju - zajedničkoj upravi dvije države, u Savudrijskoj vali.

"To bi bilo optimalno rješenje i nadam se da će razgovori slovenske i hrvatske vlade ići u tom smjeru. To ne bi promijenilo stajalište jedne ili druge države. Sloveniji bi takvo rješenje s jedne strane omogućilo slobodan pristup otvorenom moru i proširenje morskog pojasa predviđenog za ribarenje. U isto vrijeme, tako se Hrvatskoj ne bi smanjio njen teritorijalni prostor niti kontakt s talijanskim teritorijalnim morem", rekao je Toš.

Uz to, Toš je naglasio potrebu 'tihe diplomacije' jer tvrdi da jedino takav način može biti najbolji put da se rješenje postigne do kraja godine. Toš je ukazao na slučaj višegodišnjih pregovora Italije i bivše SFRJ o Osimskim sporazumima kojima je definirana i potvrđena granica, pri čemu je tajnost razgovora bila uvjet za uspješnost sporazuma. Iskusni slovenski diplomat dodaje da se diskretnom diplomacijom može izbjeći traumatiziranje javnosti.

"Uvjeren sam da su Slovenija i Hrvatska sposobne same riješiti spor, bez upletanja trećega, a osobito sada kad Hrvatska ima novu predsjednicu vlade", rekao je Toš.

U članku ljubljanskog lista navedene su i riječi slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Ive Vajgla koji je rekao da slovenska i hrvatska diplomacija sada ozbiljno i na osnovi stručnih osnova moraju raditi na rješenju spora, te u taj proces uključiti ljude kojima je stalo do interesa države, a ne vlastite promocije.

Izvor: Hina

04.08.2009. 14:39:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh