« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
MAHMUD ABAS:

Restrukturiranjem ćemo popraviti greške Fataha

Na trodnevnom saboru obnvalja se Glavni odbor i Revolucionarno vijeće, te utvrđuje novi politički program bivše Arafatove stranke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Palestina

,

Gaza

,

Zapadna obala

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

Fatah

,

restrukturiranje stranke

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak je priznao da je njegova stranka Fatah, koja se okupila na općem saboru na Zapadnoj obali, činila pogreške koje su bile uzrok njezina poraza u sučeljavanju s Hamasom u Gazi, te ju je pozvao na novi početak.

"Zbog ometanja mirovnog procesa, ali i zbog naših pogrešaka, zbog toga što javnost nije prihvatila neke naše odluke, zbog slabih rezultata, udaljavanja od razmišljanja naroda i naše slabe stege, izgubili smo parlamentarne izbore i zatim smo izgubili Gazu", rekao je Abas pred izaslanicima stranke u Betlehemu. Fatah koji je do tada imao potpuni nadzor nad Palestinskom samoupravom, na izborima 2006. godine potpuno su potukli, a nakon 18 mjeseci burne kohabitacije na vlasti u Gazi i na silu s tog područja protjerali islamisti iz Hamasa.

Abas koji predvodi Fatah nakon smrti njegova povijesnog vođe Jasera Arafata 2004., pozvao je u tom smislu izaslanike na saboru da na njemu "utvrde platformu za novi početak".

"Ovaj sabor mora biti platforma za novi početak, za konsolidaciju naše borbe kako bismo ostvarili svoje glavne zadaće: oslobođenje i neovisnost", rekao je. Riječ je o prvom općem kongresu palestinskog povijesnog pokreta od 1989. i tek šestom od njegova osnutka potkraj 1950-ih. Na trodnevnom skupu oko 1.900 izaslanika obnovit će Glavni odbor i Revolucionarno vijeće, glavna tijela Fataha te će prihvatiti novi politički program.

Izvor: Hina

04.08.2009. 14:19:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh