« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
RAT BEZ KRAJA

Razina nasilja u Afganistanu eskalira uoči izbora

Samoubilački napad na agente tajne službe i raketiranje Kabula zadnja su dva napada u periodu najgoreg nasilja od 2001. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Afganistan

,

nasilje

,

samoubilački bombaški napad

,

predsjednički izbori

,

Kabul

,

raketiranje

,

nestabilnost

Dvadeset jedna osoba, među kojima 16 pobunjenika, policajac i četvero civila, poginula je u utorak u napadima u Afganistanu. Mjesne vlasti javljaju o porastu nasilja među kojima se izdvajaju bombaški napad na jugu zemlje i devet raketa ispaljenih na Kabul, prvi put nakon više mjeseci 'mira'. Prema informacijama s terena, pobunjenici sve češće izvode samoubilačke napade koje nisu izvodili ni u doba rata protiv Sovjetskog Saveza.

Nasilje se zadnjih tjedana širi zemljom uoči predsjedničkih i pokrajinskih izbora planiranih za 20. kolovoza, silinom koja nije viđena od invazije zemlje krajem 2001. godine, kada je međunarodna koalicija predvođena SAD-om napala i s vlasti srušila talibane. Razina nasilja među stanovništvom izaziva strah koji bi mogao rezultirati većim neizlaskom na izbore, što će pak umanjiti njihovu vjerodostojnost.

U pokrajini Zabulu na jugu zemlje bombaš samoubojica je aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi zaletjevši se u vozilo afganistanske tajne službe DNS (Nacionalna uprava za sigurnost) na tržnici koju posjećuje velik broj ljudi, ubivši četvero civila i obavještajca, rekao je zamjenik načelnika policije u toj pokrajini. Šesnaestero civila, dvojica agenata DNS-a i policajac ranjeni su u tom napadu za koji još nitko nije preuzeo odgovornost.

Izvor: Hina

04.08.2009. 16:37:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh