« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
TIK TAK TIK TAK...

Rizik od smrti moguće je otkriti pomoću pulsa?

Puls je jasan pokazatelj zdravlja i forme - ako je ubrzan može ukazivati na srčane probleme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot YouTube)
Više o

Puls

,

srčani problemi

,

zdravlje srca

Znanstvenici tvrde da postoji nekoliko načina za predviđanje sklonosti prema srčanim oboljenjima - razina kolesterola, krvni tlak, šećer i tjelesna težina. Najnovije istraživanje ovom popisu dodaje i puls. 

Norveški znanstvenici su analizirali podatke oko 30.000 muškaraca i žena i otkrili da ubrzan puls tijekom dužeg vremena povećava rizik od smrti od srčanih problema. Sudionici su bili zdravi, bez povijesti bolesti srca, a puls im je mjeren dva puta dnevno u razdoblju od 10 godina u razmacima - 1984.-1986. i od 1995.-1997.

Osobe kojima je tijekom prvog mjerenja puls bio niži od 70 otkucaja u minuti, a tijekom drugog porastao na 85, imali su dvostruko veći rizik od smrti u sljedećih 12 godina.

Iznenađujući učinak je uočen kod onih ljudi čiji je puls tijekom vremena opao. Osobe koje su tijekom prvog mjerenja imale između 70 i 85 otkucaja, a zatim tijekom drugog manje od 70 imali su čak 40 posto veći rizik od smrti od bolesti srca u odnosu na osobe čiji se puls nije promijenio.

Znanstvenici tvrde da je normalan puls odrasle osobe između 60 i 100 otkucaja u minuti, dok sportaši imaju nešto manje, oko 40 otkucaja zbog dobre forme.

Kako je puls vrlo lako izmjeriti, znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće pomoći u bržem otkrivanju osoba s potencijalnim srčanim problemima.

02.01.2012. 17:06:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh