« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
hrrrrrk

Riješite problem hrkanja pravim jastukom

Problem koji mnogima oduzima san možda ipak ima rješenje. Pazite na što spuštate glavu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

hrkanje

,

dijagnoze nesanica

,

problemi sa spavanjem

,

problemi s hrkanjem

Promjena jastuka na kojem spavate mogla bi vam pomoći da prestanete hrkati, tvrdi studija koju je provelo američko društvo Preston-Osborne Marketing Communications and Research u tvrtki Tempur.

Društvo je pratilo 48 parova u kojima jedan od partnera hrče, s ciljem dokazivanja da postoji veza između jastuka i tzv. ronchopatije.

"Hrkanje može biti ozbiljna prepreka odmoru, ne samo za one koji pate od njega  već i za one oko njih", kaže Alberto Bergamin, predstavnik talijanske podružnice tvrtke Tempur.

"Promatrali smo 48 parova koji imaju takve probleme, u 85 posto slučajeva drugi partner je izjavio da mu je hrkanje "iznimno uznemirujuće", a 98 posto ih je izjavilo  da se bude po nekoliko puta tijekom noći.

Tako je nastao jastuk Original iz Tempura, proizvod fizioterapeuta, koji je savršeno prilagođen profilu vrata i glave te garantira potporu mišićima vrata i ramena. Jastuk original je idealan za one koji pate od bolova u tim mišićima. Možda je jedini nedostatak cijena od 130 eura.

U početku se je analiziralo spavanje na jastucima napravljenima od kombinacije pamuka i poliestera te perja i pjene. Spavanje je bilo nemirno. Zatim su svi parovi dobili jastuk Original iz tvrtke specijalizirane za madrace i jastuke napravljene od materijala koje je patentirala NASA.

Nakon mjesec dana rezultati su bili zapanjujući. Prethodno navedeni postotci smanjili su se drastično: 85 posto palo je na 10 posto onih kojima jako smeta hrkanje. Postotak onih  koji se bude noću nekoliko puta pao je s 98 na 31.

Spomenimo i to da problemi s hrkanjem, tj. ronchopatia pogađa uglavnom ljude iznad 40 godina starosti-od toga 60 posto su muškarci, a 40 posto žene. Za one iznad 60 godina, postotak između muškaraca i žena je jednak.

 Većina hrkača ne čini to stalno. Nekad je u pitanju doba godine, umor ili nekim specifičnim situacijama-bolest, nakon prejedanja i napijanja ili zbog alergija.

07.09.2009. 14:23:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh