Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2009. 14:23:26
hrrrrrk

Riješite problem hrkanja pravim jastukom

Problem koji mnogima oduzima san možda ipak ima rješenje. Pazite na što spuštate glavu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Promjena jastuka na kojem spavate mogla bi vam pomoći da prestanete hrkati, tvrdi studija koju je provelo američko društvo Preston-Osborne Marketing Communications and Research u tvrtki Tempur.

Društvo je pratilo 48 parova u kojima jedan od partnera hrče, s ciljem dokazivanja da postoji veza između jastuka i tzv. ronchopatije.

"Hrkanje može biti ozbiljna prepreka odmoru, ne samo za one koji pate od njega  već i za one oko njih", kaže Alberto Bergamin, predstavnik talijanske podružnice tvrtke Tempur.

"Promatrali smo 48 parova koji imaju takve probleme, u 85 posto slučajeva drugi partner je izjavio da mu je hrkanje "iznimno uznemirujuće", a 98 posto ih je izjavilo  da se bude po nekoliko puta tijekom noći.

Tako je nastao jastuk Original iz Tempura, proizvod fizioterapeuta, koji je savršeno prilagođen profilu vrata i glave te garantira potporu mišićima vrata i ramena. Jastuk original je idealan za one koji pate od bolova u tim mišićima. Možda je jedini nedostatak cijena od 130 eura.

U početku se je analiziralo spavanje na jastucima napravljenima od kombinacije pamuka i poliestera te perja i pjene. Spavanje je bilo nemirno. Zatim su svi parovi dobili jastuk Original iz tvrtke specijalizirane za madrace i jastuke napravljene od materijala koje je patentirala NASA.

Nakon mjesec dana rezultati su bili zapanjujući. Prethodno navedeni postotci smanjili su se drastično: 85 posto palo je na 10 posto onih kojima jako smeta hrkanje. Postotak onih  koji se bude noću nekoliko puta pao je s 98 na 31.

Spomenimo i to da problemi s hrkanjem, tj. ronchopatia pogađa uglavnom ljude iznad 40 godina starosti-od toga 60 posto su muškarci, a 40 posto žene. Za one iznad 60 godina, postotak između muškaraca i žena je jednak.

 Većina hrkača ne čini to stalno. Nekad je u pitanju doba godine, umor ili nekim specifičnim situacijama-bolest, nakon prejedanja i napijanja ili zbog alergija.

07.09.2009. 14:23:26
http://metro-portal.hr/rijesite-problem-hrkanja-pravim-jastukom/21548/