« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
stari misterij

Riješena tajna šešira na Uskršnjim otocima

Arheolozi vjeruju da su riješili jednu od najstarijih tajni vezanih za kipove na Uskršnjem otoku koji već stoljećima plijeni pozornost čovječanstva

Kipovi na Uskršnjem otoku
Kipovi na Uskršnjem otoku (Arhiva)
Više o

Uskršnji otoci

,

misterij Uskršnjih otoka

,

kipovi na Uskršnjim otocima

,

nalazišta na Uskršnjim otocima

Veliki kameni kipovi zagonetna izraza lica, općepoznati kao moai koji zure u neku neodređenu točku nalaze se posvuda na otoku; pronađeno ih je tristotinjak, što podignutih što pripremljenih za podizanje.

Smješten oko 4000 kilometara od obale Čilea, otok je jedno od naujadeljenijh mjesta naseljenih ljudima. Otprilike prije 1000 godina stanovnici su počeli stavljati ogromne kamene kape na kipove.

Istraživački tim  sa sveučilišta u Manchesteru i University Collega iz Londona vjeruju da su "šeširi" dokotrljani sa prastarog vulkana.

"Zamo da su ih kotrljali niz cestu napravljenu od komprimirane crvene vulkanske prašine. Moguće je kako su kotrljani golim rukama, no isto tako je moguće da su se koristile i drvene cjepanice', rekao je dr. Collin Richards sa sveučilišta u Manchesteru.

Njegova suradnica, dr. Sue Hamilton, nadovezala se rekavši kako se kamenolom Puna Pau, otkud je to kamenje dogurano, nalazi na vanjskom rubu prastarog vulkana.

"Dosad smo locirali više od 70 tih 'šešira' na ceremonijalnim platformama, a još mnogi su razbijeni te su i sami su postali dio platformi". Dvoje znanstvenika je osim crvenih šešira pronašlo i prastaro oruđe od opsidijana, koje liči na sjekiru i kojim su se dubili trupci za izradu kanua.

Inače, svaki od šešira težak je i po nekoliko tona, a do statua su ih gurali Polinezijci prije otprilike 500 do 750 godina. No ipak, nisu otkrili pomoću kojeg su to mehanizma Polinezijci crvene šešire podizali na statue.

08.09.2009. 10:58:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh