« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Bajka iz Britanije

Igra svjetlosti ili vila uhvaćena objektivom kamere?

Kako to obično biva, shvatimo što smo zapravo snimili tek kada dobro pogledamo fotografiju

Snimka šumske vile
Snimka šumske vile (D. Mail)

Pregledavajući detaljno fotografiju, uočila je malo svjetleće stvorenje koje lebdi iznad njezine livade, i nije joj trebalo dugo da počne vjerovati u vile. Gđa Bacon tvrdi kako čak nije ni gledala kroz fotoaparat kada je slikala, već je samo ispružila ruku i okinula.

Iznenađena onim što je kasnije pronašla na fotografiji, mjesecima je tražila racionalno objašnjenje. No nakon što je na internetu proučila sve dostupne fotografije leptira, muha i raznih kukaca, zaključak se nametnuo sam. ˝Sigurna sam da je riječ o vili. Nitko tko je do sada vidio fotografiju, nije imao racionalno objašnjenje za to što se nalazi na njoj˝, tvrdi Bacon.

Fotografija podsijeća pomalo na onu puno poznatiju pod imenom ˝Vile iz Cottingleya˝, snimljenu 1917. Tada 16-godišnja Elsie Wright i njezin 10-godišnji bratić, tvrdili su kako su uspjeli snimiti fotografiju na kojoj se jasno vide vile. Tek nekoliko desetljeća kasnije priznali su da je fotografija namještaljka.

No gđa Bacon tvrdi kako njezina fotografija, snimljena 2007. nije obrađena uz pomoć modernih kompjuterskih programa. Dugo se dvoumila dali je uopće pustiti u javnost, baš zbog straha da ne bude ismijana i proglašena ludom. ˝Kao dijete sam voljela priče o vilama, no ne mogu tvrditi da sam ih ikad prije vidjela.˝

08.09.2009. 12:01:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh