« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
HVALA, DOVIĐENJA

Revni volonter Buljubašić isključen iz članstva HDZ-a

Za stranku je volonter, za HEP zaposlenik koji uredno obavlja posao, a sam se smatra HDZ-ovim vojnikom za kojeg se stranka brine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

HDZ

,

HEP

,

Rade Buljubašić

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u utorak je jednoglasno donijelo odluku kojom se Rade Buljubašić briše iz HDZ-ova članstva zbog nanošenja štete ugledu stranke, priopćeno je iz HDZ-ovog tajništva. Sjednica na kojoj je izglasano isključenje održana je u stranačkoj središnjici pod predsjedanjem Jadranke Kosor, stoji u priopćenju.

Prema pisanju Večernjeg lista, Buljubašić je formalno zaposlen u HEP-u gdje i prima plaću, a radi u Središnjici HDZ-a. Iz stranke i iz HEP-a promptno su reagirali na članak izjavama kako ti medijski navodi nisu točni. HDZ je objasnio da Buljubašić u stranačku središnjicu dolazi i u njoj pomaže volonterski, kako kažu, kao i mnogi drugi. HEP je pak u pisanom priopćenju naveo da je Buljubašić njihov zaposlenik koji redovito dolazi na posao i prima plaću.

Usprkos izjavama kako medijski navodi nisu točni, predsjednica stranke Jadranka Kosor jučer je najavila da će se, nakon što se slučaj ispita, donijeti stranačka odluka. Čemu uopće ispitivanje ako je ranije navedeno da se radi o volontiranju u kojem nema ničeg spornog? I još bolje pitanje - čemu isključivanje radišnog volontera iz stranke zbog nekakvih 'medijskih patki'?

No, vratimo se slučaju. U cijelu priču je upleteno i povlašteno otkupljivanje jednog od stanova koje je HEP dobio u naplati dugova te je brzo nastala mala afera u čijem je centru bivši predsjednik Koordinacije HDZ-a Australije i Novog Zelanda.

Buljubašić se, kako sam kaže, u Hrvatsku vratio 2006. godine na poziv Ive Sanadera. Odmah je, kao tokar, dobio posao u HEP-u koji mu je na korištenje dao stan na zagrebačkoj Martinovki, a koji je on kasnije otkupio.

HEP u priopćenju navodi da je "gospodin Rade Buljubašić zaposlen od 12.06.2006. godine u HEP Proizvodnji d.o.o., Sektoru za termoelektrane, odnosno organizacijskoj jedinici Elektrana - toplana Zagreb u Odjelu za automatiku i upravljanje. Radno mjesto Instrumentarac, koje nosi koeficijent 2,2 odnosno neto plaću do maksimalno 5.000 kuna.

Zbog nedostatka pogonskog osoblja uzrokovanog prirodnim odljevom djelatnika u HEP Proizvodnji d.o.o. bilo je potrebno izvršiti popunu novim pogonskim osobljem u sklopu koje je primljen i gospodin Buljubašić."

Sam gospodin Buljubašić o svom radnom mjestu Večernjem je rekao: "Na plaći sam u HEP-u. Nekoliko dana sam tamo, nekoliko dana u HDZ-u." U stranci mu je primarni zadatak, kako kaže, "brinuti se za članstvo stranke", što je vjerojatno definicija posla koji obavlja član Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a, što je Buljubašić bio do današnjeg isključenja.

(Ne)logičnosti

Dakle gospodin Buljubašić, HEP-ov tokar i HDZ-ov članski 'brižnik', sam je priznao da nekoliko dana radi u središnjici stranke, a nekoliko dana u HEP-u. U izjavi za Večernji je spomenuo i kako mu je u dobivanju posla i stana pomogla stranka. To su iz HDZ-a, naravno, odlučno odbacili.

Iz HEP-a su, kako je već navedeno, izjavili da Buljubašić redovito obavlja posao i prima plaću kod njih, također odbacujući insinuacije o ikakvim 'namještanjima' poslova i kupovine stana.

HDZ očito niti sam ne zna što radi, ali očito zna zašto to radi. Nakon što je izašao u Večernjem, članak je odbačen kao senzacionalističko naklapanje, ali je i sama predsjednica Jadranka Kosor, upitana o tome, izjavila kako je za 'slučaj' saznala iz tiska. Nakon toga poručila je kako će 'slučaj' biti ispitan, a rezultati te istrage su danas uobličeni isključivanjem revnog volontera iz stranke.

Kakvi su stavovi o Buljubašiću u stranci možda najbolje dočarava izjava koju je jedan, kako u članku stoji - HDZ-ov prvoborac koji Boljubašića poznaje još iz Australije - izjavio o njemu: "To je nepismen čovjek, završio je dva tečaja od po mjesec i pol dana za tokara i varioca. Sanader ga je doveo u središnjicu kao stručnjaka za dijasporu, ali ubrzo se pokazalo da ni o čemu nema pojma."

Kako sve ovo protumačiti? Dobro pitanje.

Imamo člana Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a koji je na osobni poziv kapetana 'Malo vitra' iz Australije došao u Hrvatsku i odmah dobio posao u državnoj firmi. Suradnici o njemu govore kao o 'onom hadezeovcu', a on sam tvrdi da je par dana na poslu u HEP-u, a par dana u stranci. Uz to je i potpuno otvoreno naveo kako su mu iz stranke, nakon što je s Branimirom Glavašem pomogao Sanaderu da pobijedi Ivića Pašalića, obećali stan i posao.

HEP tvrdi da uredno izvršava poslovne obveze, a trenutno je na godišnjem odmoru. Mnogi bi voljeli posao na kojem mogu uredno izvršavati obveze svakih par dana. I ne zaboravimo, stan na korištenje i njegov povlašteni otkup, također.

Nakon svega imamo HDZ koji tvrdi da je Buljubašić samo volonter i žestoko odbacuje upletenost u ikakva 'namještanja' poslova i stanova, ali samo dan nakon objavljivanja provodi se istraga i vrijedni volonter biva isključen iz stranke.

Nemoguće je odoljeti ciničnom upitu koji bi se trebao postaviti vodstvu stranke - pa zar je to hvala gospodo?, ali još je teže ne zapitati se što se to događa u HDZ-ovom bastionu kada dozvoljava da ih se ovako očito uhvati s metlom u jednoj, a podignutim tepihom u drugoj ruci?

18.08.2009. 15:56:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    antimon
    19.08.2009. 18:23
    Mogu li ja volontirati kao on ?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh