« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
NAPAD NA NOVINARE

Zašto su novinari uvijek na meti?

Prebijanja, zaplašivanja, lomljenje udova, pa čak i kamenovanje i ubojstva kao načini na koje pojedinci ili institucije zastrašuju novinare

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

O sudbini bivšeg novinara Globusa Hrvoja Appelta napisana je već prilična količina tekstova, a nakon njegovog istupa u Saboru postao je zaštitni znak borbe protiv korupcije i kriminala.

Već tada je najavljivao osnivanje vlastite novinske agencije i pokretanje portala koji će se baviti sličnom tematikom. Projekt je krenuo portalom na kojem se podsjeća na sve novinare koji su fizički napadani zbog svog rada.

Appeltreport će biti centralno mjesto za informacije toga tipa, a popularnija varijanta je internetska stranica www.napadi-na-novinare.com gdje se javnost poziva na suradnju i donacije kako bi se otkrili počinitelji i naredbodavci.

Zato prenosimo uvodnik Hrvoja Appelta i nadamo se da će i naši čitatelji pomoći razvoju demokracije i slobode izražavanja u Hrvatskoj:

Ako ste mislili da je to što čitate scenarij iz nekog akcijskog filma, na ovim stranicama uvjerit će te se da se radi o stvarnim događajima u kojima glavne uloge imaju novinari koji svakodnevno izvještavaju o događajima oko nas.

Poražavajuća činjenica, koju većina ne zna, je da preko 90 posto napadača policija ne pronalazi a 99 posto pravosuđe nikad ne sankcionira. Mislite li da je vrijeme da se to promjeni?

Ako ne, možda će vam u odluci pomoći podatak iz istraživanja koje sam proveo a pokazuje da je proteklih godina eskalirao broj zločina počinjenih prema novinarima, fotografima i snimateljima a da nadležne institucije čine (pre)malo kako bi to zaustavile! Napadi se ponavljaju, političari prijete, a dok države grcaju u dugovima novinari dobivaju batine jer pišu o kriminalcima ili, pak, otkaz jer nose majcu s natpisom "I don't need sex, the government fucks me every day".

Dobro upoznajte ljude koji izlažu svoj život da bi istina izašla na vidjelo, a na stranicama ćete saznati tko su oni, na koji su način napadnuti, te tko su njihovi napadači i naručitelji takvih zločina.

U želji da se ta situacija promjeni, pravna država napokon proradi a demokracija oživi, nakon posjete www.napadi-na-novinare.com razmislite i vi zašto neki ne žele da se sazna istina.

"Napadi na novinare" nije samo internet projekt, on će uskoro postati i putujuća izložba koja će seliti od grada do grada, ovisno o tome gdje će se napadi na novinare događati.

Dragi građani, probudite se! Pomozite da se stvari promijene.

18.08.2009. 14:40:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh