« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
EUROPA:

Republika Srpska više ne smije nijekati genocid u Srebrenici

Dužnosnici iz Republike Srpske sve češće pokušavaju zanijekati činjenicu da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Republika Srpska

,

genocid

,

Srebrenica

Ključne međunarodne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini u srijedu su zajedničkim priopćenjem oštro osudile sve češće izjave dužnosnika iz Republike Srpske kojima se pokušava zanijekati činjenica da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom, a onima koji to čine ujedno je poručeno kako bi im bilo bolje ugledati se na pozitivne primjere koje u takvim slučajevima pokazuju Hrvatska i Srbija.

"Ured visokog predstavnika, Vijeće Europe, rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda, EUFOR, Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Stožer NATO-a u Sarajevu i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) oštro osuđuju nedavne aktivnosti i izjave političara na visokim dužnostima u Republici Srpskoj kojima se službeno slave pripadnici srpskog naroda osuđeni za ratne zločine i niječe činjenica da je u srpnju 1995. u Srebrenici počinjen genocid. Budući da su te aktivnosti poduzete i takve izjave dane uoči obilježavanja 15. obljetnice genocida u Srebrenici i nakon toga, one su još nedostojnije", stoji u zajedničkom priopćenju.

U priopćenju nije spomenuto ime nijednog političara iz reda bosanskih Srba, no osobno je predsjednik vlade RS-a Milorad Dodik prednjačio u izjavama kojima je nijekao da je u Srebrenici počinjen genocid te tvrdio kako je tu riječ samo o zločinu.

"Međunarodne organizacije u BiH podsjećaju vlasti u RS-u kako su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i čvrsto utvrđene. Presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) od 26. veljače 2007. u predmetu 'Bosna i Hercegovina protiv Savezne Republike Jugoslavije' utvrđeno je da se u Srebrenici dogodio genocid. Presudama Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), počevši od presude u predmetu Radislava Krstića i nedavnim presudama protiv Ljubiše Beare i Vujadina Popovića, također se utvrđuje individualna kaznena odgovornost za počinitelje genocida u Srebrenici", stoji u priopćenju.

Ključne međunarodne organizacije u BiH upozoravaju kako pravo na slobodu izražavanja ne smije biti zlorabljeno te da "dužnosnik koji negira genocid ne vrijeđa samo sjećanje na ubijene nego i ozbiljno ugrožava vladavinu prava".

"Držimo kako je otvoreno sučeljavanje sa zločinima iz prošlosti i njihovo rješavanje apsolutno nužno za izgradnju ozračja povjerenja kao i za osiguranje potpune odgovornosti pojedinca putem kazneno-pravnog sustava. S druge strane, nijekanje prošlosti i izmišljanje iskrivljena povijesnog prikaza stanja samo slabi vjerodostojnost onih koji negiraju sudski utvrđene povijesne činjenice. Zato bi za vlasti RS-a bilo mnogo razboritije da slijede nedavne pozitivne primjere čelnika Hrvatske i Srbije", stoji u priopćenju.(hina/metro-portal)

21.07.2010. 21:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh