« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NEOČEKIVANA AVANTURA

Kit se nakon uznemiravanja bacio na jedrilicu

Stariji par, koji je plovio uz obalu kod Cape Towna, nemalo se iznenadio kad je na jedrilicu iz mora iskočio kit od 40 tona

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook - screenshot)
Više o

nesreća

,

kit

,

Cape Town

,

finale liga prvaka

Jedna je stariji par  - Ralph Motes (59) i Paloma Werner (50) - plovio jedrilicom nedaleko od obale Cape Towna u južnoj Africi kad se iznenada na njih iz mora bacio 40 tona teški kit teško oštetivši plovilo. Kit je slomio jarbol i većinu popratne opreme na brodu. Mothes i Werner su srećom prošli bez ozljeda. „Bilo je zaista nevjerojatno, ali i zastrašujuće. Kit je bio velik koliko i brod", rekla je Werner. Par je objavio fotografije događaja na Facebooku uz napomenu da kit vjerojatno nije ni vidio plovilo zbog slabe vidljivosti toga dana te da se samo zabavljao. A oni su jedrili pa motor nije bio upaljen.

„Mislili smo da će kit proći ispod nas i izaći na drugoj strani. Mislili smo da će nas vidjeti... Gotovo da i nije bilo vjetra tako da se nismo mogli skloniti", rekla je Werner za lokalne novine Cape Argus.

Posljedice kitova iskakanja iz mora

Međutim, stručnjaci istražuju je li kit prije nemilog događaja bio isprovociran. Rich<rd smith, upravitelj lokalne brodarske tvrtke Waterfront BC, rekao je da su neki od članova njegovog osoblja obavljali ture nadgledanja kitova i da su primijetili kao jedna jedrilica svojim kretanjem provocira kita. „Rekli su da je jahta nastavili ići prema kitu. Ubrzavala je i išla ravno prema njemu i dosađivala mu", objašnjava Smith. Prema lokalnom zakonu, plovila mogu biti najviše tristo metara od kitova i moraju ih se kloniti.

21.07.2010. 15:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh