« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
'TOLERANTNO'

Rektor Bjeliš o kombinaciji štrajka i blokade

Za provođenje nastave na fakultetu rektor odgovara Saboru koji je osnivač Sveučilišta, izjavio je Bjeliš.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleksa Bjeliš

,

Filozofski fakultet

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

fakultetska nastava

,

štrajk prosvjetara

,

štrajk na fakultetima

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je danas da je štrajk zakonsko pravo, dodajući da nema službenih podataka na kojim se fakultetima štrajka te da može neslužbeno reći da vjerojatno štrajkaju svi članovi sindikata.

Na zamolbu novinara rektor Bjeliš je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je u sveučilišnu Rektoratu bilo riječi o temama jučerašnje sjednice Senata, komentirao štrajk koji je počeo jutros u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i znanstvenim ustanovama.

Što se pak tiče nastavka blokade Filozofskoga fakulteta, Bjeliš je istaknuo da je akademska sredina vrlo osjetljiva i da u njoj treba njegovati načela tolerancije i solidarnosti, ali da u njoj nisu mogući nikakvi oblici represije.

Rekavši da je nastava za studente Filozofskoga fakulteta organizirana na alternativnim adresama i u različitim uvjetima koji nisu uvijek na potrebnoj razini, Bjeliš je na novinarsku primjedbu da malo studenta pohađa tu nastavu odgovorio da je akademska zajednica treba poštivati zahtjeve i traženja većine, ali da je za nju, baš zbog njezine osjetljivosti i posebnosti, bitno da su zaštićena i prava manjine.

Na pitanje novinara vidi li u potpori profesora studentskim traženjima moguće elemente fragmentacije sveučilišta, Bjeliš je odgovorio kako se nada da nije riječ o tomu.

Dodao je da je zatečen komentarima nekih profesora koji podupiru metodu tzv. neposredne demokracije i poručio im da izbjegavaju brze zaključke.

Svima pak koji traže njegovu odgovornost poručio je da je Hrvatski sabor osnivač Sveučilišta te da je on kao rektor odgovoran Saboru za provođenje nastave i obrazovanja u toj akademskoj zajednici i smatra da bi to pitanje trebali postaviti i saborski zastupnici. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 13:13:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh