« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ALEKSA BJELIŠ:

Osnovana radna skupina za promjenu sustava financiranja sveučilišta

O problemima novca na fakultetima mozgati će tri profesora i dva studenta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

Rektorski zbor

,

Aleksa Bjeliš

,

Damir Markučić

,

Ksenija Turković

,

Erasmus

,

financiranje sveučilišta

,

radna skupina

,

Amir Hamzić

,

Jure Marinović

,

Luciano Dešković

,

hrvatska sveučilišta

,

Nikola Šerman

,

Josip Dvornik

,

Damir Karlović

,

Zlatko Kniewald

Senat zagrebačkoga Sveučilišta sastavio je peteročlanu radnu skupinu koja će raditi na promjenama legislative sustava financiranja sveučilišta, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare rektor Aleksa Bjeliš.

Članovi te radne skupine su troje profesora - prorektorica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Ksenija Turković (Pravni fakultet), Damir Markučić (Fakultet strojarstva i brodogradnje) i Amir Hamzić (Prirodoslovno-matematički fakultet) te dvojica studenata - Jure Marinović (Filozofski fakultet) i Luciano Dešković (Arhitektonski fakultet). Kako je rekao rektor članove je izabrao Senat na jučerašnjoj sjednici.

Istaknuvši da će radna skupina sustavno raditi na zakonskim promjena sustava financiranja sveučilišta, Bjeliš je podsjetio da je odluku o osnivanju tih radnih skupina na hrvatskim sveučilištima nedavno donio Rektorski zbor. Dodao je da je Zbor tada utvrdio da će u radnoj skupini na Sveučilištu u Zagrebu biti pet članova, na sveučilištima u Rijeci, Splitu i Osijeku dva profesora i jedan student, te na dubrovačkom, zadarskom i pulskom sveučilištu po jedan profesor i jedan student.

Time je, rekao je Bjeliš, konačno tema zakonskih promjena u sustavu financiranja sveučilišta pokrenuta na nacionalnoj razini. Ustvrdio je da je socijalni aspekt jedna od vrlo važnih tema koje će trebati riješiti na nacionalnoj razini. S tim u vezi osvrnuo se i na zahtjeve studenata koji blokiraju zagrebački Filozofski fakultet, rekavši da su studenti dobro prepoznali neke teme, ali da neke uopće nisu dotaknuli.

Senat je na jučerašnjoj sjednici donio odluku i o izboru četiri nova professora emeritusa. To su Nikola Šerman (Fakultet strojarstva i brodogradnje), Josip Dvornik (Građevinski fakultet) te dvojica profesora Prehrambeno-bitehnološkoga fakulteta - Damir Karlović i Zlatko Kniewald.

Prorektorica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Ksenija Turković izvijestila je da je Sveučilište raspisalo natječaj za sudjelovanje u programu ERASMUS u akademskoj godini 2009./2010. i financijsku potporu studentima koji odlaze na inozemne visokoškolske ustanove u zimskom i ljetnom semestru koji će biti otvoren do 1. lipnja.

Pri tomu je apelirala na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da plati članarinu za sudjelovanje u programu ERASMUS te na medije da javnost upoznaju s tim oblikom i mogućnostima međusveučilišne suradnje. Izvijestila je da je zagrebačko Sveučilište samo osiguralo sredstva za 300 stipendija. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 15:43:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh