« Svijet
objavljeno prije 15 godina
PUN MU JE KUFER

Rehn više neće sazivati sastanke

Povjerenik Rehn misli da s obzirom na sadašnje okolnosti ne bi bilo korisno sazvati novi sastanak o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V.M.Tauber, CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

Ivo Sanader

,

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Nakon što na jučerašnjem sastanku nije postignut napredak u rješavanju graničnog pitanja i deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora povjerenik Olli Rehn ne namjerava sazivati novi krug razgovora s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, izjavila je njegova glasnogovornica Krisztina Nagy.

Glasnogovornica je ponovila da je u dosadašnjim razgovorima uz pomoć Europske komisije postignut dobar napredak i da je preostalo riješiti još samo ograničeni broj određenih pitanja. Europska komisija je jučer nakon završetka sastanka u priopćenju istaknula da je hrvatsko-slovenski spor bilateralni problem dok je slovenska strana pokušala prebaciti krivnju na Hrvatsku.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar optužio je Hrvatsku da je istupila iz procesa jer nije prihvatila posljednji Rehnov prijedlog za rješenje graničnog prijepora, a tu tvrdnju je kategorički demantirao hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Hrvatska strana je odbila posljednji prijedlog povjerenika Rehna i istupila je iz procesa koji vodi Rehn uz potporu predsjedničke trojke EU-a", izjavio je Žbogar na što je Jandroković odgovorio kako "nije točno da se Hrvatska povlači."

I premijer Sanader je danas odbacio slovenske tvrdnje o povlačenju izjavivši kako je Hrvatska "prihvatila prijedlog Europskog trija i povjerenika Rehna o kojem je raspravljao i Sabor. No, nakon toga Slovenci su došli s nekim amandmanima koji su bitno mijenjali raniji prijedlog."

Sanader je sa sjednice Vlade slovenski državni vrh još jednom pozvao da deblokiraju pregovore, ističući da se granični spor može riješiti i naknadno. "Ukoliko blokada ostane to nije samo udarac Hrvatskoj i našim susjedima koji u Uniju idu iza nas nego prije svega europskoj ideji zajedništva, dobrosusjedstva, a ne ucjena, prijetnji i korištenja pozicije člana", kazao je Sanader.

Izvor: Hina

19.06.2009. 14:17:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh