« Svijet
objavljeno prije 15 godina
INTERVJU

Što rade Pirati u Europskom parlamentu

Uspjeh Piratske stranke na nedavnim izborima za EU parlament jasan je pokazatelj podbačaja ostalih stranaka i njihovih programa

(MWN)
Više o

Europski parlament

,

Švedska

,

građanska prava

,

Pirate Bay

,

Piratska stranka

,

Christian Engstrom

Internetski pirati nisu zastupljeni samo u Tekniska museetu (Švedski nacionalni muzej znanosti i tehnologije u Stockholmu) i na Venecijanskom Biennaleu. Od nedavno imaju i svog predstavnika u Europskom parlamentu za koji su na švedskim izborima dobili 7,13 posto glasova.

Christian Engström, 49-godišnji potpredsjednik Piratske stranke i njen predstavnik u Europskom parlamentu, živi u Nacki kraj Stockholma sa ženom i sinom i kaže kako se zbog uspjeha svoje stranke osjeća odlično jer su za to radili dugo i naporno.

- Bit ćete usamljeni pirat među 785 drugih članova EU parlamenta, što možete učiniti?

Razgovarati s ljudima i proširiti naše ideje. Očito je da jedan glas ne može postići puno, ne možete tako mijenjati svijet. Ali to je jedinstvena prilika da se ljudima razgovorom objasne neke stvari, da ih se malo 'uvjeri'.

- Što planirate raditi kada stignete u Bruxelles?

Agenda je još uvijek paket zakona o telekomunikacijama. ACTA pregovori (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vjerojatno će se voditi iza naših leđa što ćemo pokušati promijeniti. Uz to za očekivati je da će se pojaviti velik broj novih prijedloga za ograničavanje sloboda na internetu što nam je također ključno.

- Hoćete li predvoditi neke osobne kampanje?

Ne, radije ću se priključiti nekoj grupi i pokušati svoje ideje prenijeti članovima. Kada se s našim idejama složi dovoljan broj članova obratit ćemo se drugim grupama. Naš je cilj formiranje većinskog načina mišljenja, ne šetanje uokolo uz lijepe priče nego stvarna promjena europske politike o dostupnosti informacijama.

- Kako planirate ljudima objasniti 'filesharing'?

Ne zanima nas 'filesharing', to nije političko pitanje. Problem je što oni koji 'filesharing' pokušavaju spriječiti to rade na način koji prijeti nekim bitnim društvenim vrijednostima. Pravo na vlastiti izbor i privatnost mnogo je bitnije od nastojanja neke izdavačke kuće da po svaku cijenu održi svoj posao cvjetajućim.

- Što je za vas važno pitanje?

Briga za građanska prava, kako na internetu tako i svugdje drugdje.

- Što znači izjava da ste ranije bili član Folkpartieta (švedska socijalno-liberalna stranka)?

To znači da sam bio i ostao liberalan, ali da Folkpartiet više ne smatram liberalima. Piratska stranka je u stvari pokazatelj neuspjeha svih drugih stranaka. One bi trebale shvatiti da se moraju okrenuti prema pitanjima građanskih prava jer je ljudima to vrlo bitno. Iz našeg uspjeha to je jasno vidljivo i smatram kako političke stranke koje se vole smatrati ozbiljnima ne bi trebale doći na razinu na kojoj ih usmjerava mišljenje tinejdžera.

Piše: Aron Andersson, Metro World News - Stockholm
19.06.2009. 14:55:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh