« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VLADA:

Regionalna konferencija bila je uspjeh unatoč nedolasku Borisa Tadića

Tadićev nedolazak nije bio u središtu nego na margini skupa, doznaje se od izvora u hrvatskoj delegaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/Cropix)
Više o

Vlada

,

Brdo kod Kranja

,

regionalna konferencija

Suprotno mišljenjima kako je izostanak Borisa Tadića obilježio današnju regionalnu konferenciju na Brdu kod Kranja koju su početkom godine inicirali slovenski premijer Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, to se na konferenciji spominjalo samo "marginalno", a konferencija je uspjela afirmirati načela regionalne suradnje i privrženost zemalja u regiji reformama koje vode prema članstvu u EU-u, doznaje se od izvora u hrvatskoj vladi.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele koji je bio nazočan prvom dijelu konferencije, jasno je na primjeru uspješnog dogovaranja Slovenije i Hrvatske o arbitražnom sporazumu naglasio da otvorena bilateralna pitanja "ne mogu opterećivati europski put ni za koga i to je temeljno načelo", naglasio je izvor.

Uz ostalo, Fuele je sudionicima konferencije uputio poruku da s vremenom sve zemlje jugoistočne Europe vidi kao članice Europske unije, dok je u veze s Hrvatskom rekao da očekuje kako će ove godine pristupni pregovori s tom zemljom biti zaključeni.

Kako se doznaje od izvora u hrvatskoj delegaciji, neodaziv predsjednika Srbije na konferenciju zbog poznatog stava Beograda u vezi s Kosovom nije bio u "središtu" nego na margini skupa.

Hrvatska premijerka na početku je sastanka sudionicima podijelila hrvatski prijevod europske pravne stečevine, a to je bio "događaj dana". Čime je Hrvatska pokazala da će i nakon uključenja u EU snažno podupirati europske ambicije ostalih država u regiji.

Premijerka Jadranka Kosor konferenciju je iskoristila i za razgovor s predsjedavajućim vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem o vjerojatnom održavanju zajedničke sjednice hrvatske i BiH vlade koja bi se trebala održati uskoro, a što se tiče regionalnih poticaja, svakako će se nastaviti i s trilateralnim susretima čelnika Slovenije, Hrvatske i Srbije, odnosno "personalnom trilateralom" u kojoj Tadić sudjeluje kao nositelj izvršne vlasti u Srbiji.

Novi susret bi trebala organizirati Hrvatska nakon što je prvi bio u Sloveniji, ali to naravno ne isključuje ostale moguće regionalne inicijative niti forme susreta srbijanskih i hrvatskih najviših predstavnika.

"Očekuje se da će se predsjednik Tadić susresti i s predsjednikom Josipovićem u nekoj drugoj formi, ali dogovor iz Ptuja o personalnoj trilateralni ostaje", naveli su izvori bliski hrvatskoj vladi.

Hrvatski izvori nisu željeli komentirati zašto na regionalnu konferenciju nisu došli predstavnici Europske komisije i Europskog vijeća, pa niti šef španjolske diplomacije Moratinos čija zemlja kao predsjedavajuća EU-a uskoro priprema svoju konferenciju EU - zapadni Balkan, te ističu da Hrvatska ne može komentirati takve stvari jer nije članica EUa-a.

Što se tiče poteškoća u vezi s nastavkom "brdskog procesa" koji je otvoren današnjom konferencijom, a koji se odnosi na jačanje regionalne suradnje i povezivanja, te rješenje bilateralnih problema među državama, hrvatski izvor priznaje teškoću u vezi Srbije i Kosova, odnosno reprezentiranosti Kosova koje Srbija ne priznaje i koje do sada kao nezavisnu državu unije priznalo niti pet članica EU-a dok druge jesu.

Iako je to da neke zemlje u EU-u nisu priznale Kosovo "činjenica", Hrvatska je tu zemlju priznala i "nezavisno Kosovo je činjenica", ali "probleme koji proistječu iz toga ne treba preskakati". Taj će se problem, naveo je izvor u vladi, pokušati riješiti na jednoj od idućih konferencija "brdskog procesa".

To je problem u budućem procesu i održavanju konferencija na regionalnoj razini i u različitim formatima, "ali treba pokušati naći izlaze", rekao je izvor u hrvatskoj vladu.

"Razgovarati se mora i dijalog se ne može zaobići", rekao je u vezi s tim izvor u hrvatskoj vladi.

Dodao je međutim da je Kosovo od strane Hrvatske priznato kao nezavisna država i da je to činjenica koja se ne može izbjeći.

Iako nedolazak Tadića na konferenciju sudionici nisu komentirali, izvor u hrvatskoj vladi navodi "hrabar" potez predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića koji se odazvao pozivu premijera Slovenije i Hrvatske te došao na konferenciju na kojoj je bio i kosovski premijer Thaci iako je prema neslužbenim izvorima u jednom kratkom trenutku napustio plenarnu dvoranu, u trenutku kad je nastupio Thaci. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 19:54:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh