« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SPLIT

Pala skupina prevaranata iz Rijeke, Zagreba i Varaždina

Petoro prevaranata je od kolovoza prošle godine naplaćivalo lažne usluge i podatke u sudskim postupcima te prikupilo oko 200 tisuća kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ucjena

,

prevara

Petoročlana skupina iz Rijeke, Zagreba i Varaždina uhićena je zbog više kaznenih djela prijevare kojima su svoje žrtve oštetili za oko 200 tisuća kuna, priopćeno je danas popodne u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Uhićeni su 53-godišnji ugostitelj iz Rijeke, koji je bio vođa skupine, 47-godišnji i 28-godišnji Varaždinci, te 50-godišnja Zagrepčanka i njena 25-godišnja kći. Četvoro uhićenih su u splitskom pritvoru na Bilicama, dok je Riječanin trenutno u ekstradicijskom pritvoru u Mariboru, a uskoro bi trebao biti izručen, rečeno je u policiji.

Od kolovoza prošle godine njih petoro su varali osobe za koje bi iz medija doznali da se protiv njih vodi neki istražni postupak tako što su ih uvjerili da imaju oslobađajuće dokaze ili da im mogu osigurati povoljniji položaj u postupcima i naplaćivali "usluge". Varali su i ljude koji nisu bili pod policijskom istragom, a od njih su novac izvlačili tvrdeći da imaju dokumente koji ih mogu smjeniti.

Dvije žene iz Zagreba su pratile medije, odabirale žrtve i brinule se da doznaju njihove kontakt telefone. Nazivao ih je Riječanin, vođa skupine. On se lažno predstavljao kao bivši sudac Vrhovnog suda Ante Potrebica, a u nekim slučajevima kao djelatnik OLAF-a, europskog ureda za borbu protiv prijevara, rečeno je u policiji. U telefonskom razgovoru uvjerio bi ih da ima dokaze koji ih mogu osloboditi optužbi ili im osigurati povoljniji položaj u postupcima.

Među prevarenima se našao i bivši predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega kojega su nazvali u studenom 2009. uvjerivši ga da za njega imaju dokaze koji ga oslobađaju optužbi, no za to je morao platiti 40.000 kuna, rečeno je u policiji. Na račun starijeg Varaždinca Protega je trebao obročno uplaćivati traženi iznos. Platio je prvu ratu koja je iznosila 12.000 kuna.

U prosincu prošle godine na isti su način izvukli novac od bivšeg hrvatskog veleposlanika u Francuskoj.

Gradonačelniku Korčule i dvojici djelatnika iz Ureda državne komisije za kontrolu postupka javne nabave novac su izvukli prijeteći objavom u medijima dokumentacije koju posjeduju protiv njih. Da do toga ne bi došlo, ta trojica su prevarantima uplatili ukupno oko 30.000 kuna.

Policija navodi kako je skupina pokušala prevariti i bivšeg gradonačelnika Trilja, no umjesto toga on je pristao biti Uskokov pouzdanik.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj kažu kako se istraživanje nastavlja jer postoji osnovana sumnja da je veliki broj materijalno oštećenih osoba. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 20:32:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh