« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DREVNA I MODERNA MEDICINA

Refleksologija - terapija kojoj se okreće sve više pacijenata

Stres, nesanica, probavi problemi, bol u zglobovima, gubitak pamćenja spadaju pod probleme koji se teško liječe...

Facijalna refleksologija najučinkovitiji je tip terapije
Facijalna refleksologija najučinkovitiji je tip terapije (Shutterstock)
Više o

energija

,

stres

,

terapija

,

bol

,

masaža

,

refleksologija

Neki pacijenti stoga se okreću terpijama poput refleksologije, koja funkcionira po principu stimulacije određenih točaka na stopalima koje korespondiraju s određenim dijelovima tijela. Samo u Britaniji djeluje oko 35,000 refleksologa, a sve veći broj terapeuta koristi lice, umjesto stopala ili ruku, kako bi povećali efekte ove terapije.

Kako navode zastupnici ove vrste terapije, facijalna refleksologija učinkovita je zbog toga što lice ima veći broj živaca i krvnih žila. Kombinira masažu s teorijama baziranim na akupunkturi i kineskom konceptu energetskih linija. Prema kineskoj medicini, naša energija putuje tijelom preko 12 nevidljivih meridijana. Ukoliko dođe do njihove blokade, događa se neravnoteža, a to rezultira raznim zdravstvenim problemima.

Refleksolozi tvrde kako mogu osjetiti promjenu teksture kao rezultat neravnoteže, i to pod gornjim slojem kože lica. Masirajući lice mogu ponovo uspostaviti protok energije, potičući rad cirkulacije i živčanog sustava. "Mozak je kontrolni centar cijelog tijela, a lice mu je mnogo bilže od stopala, stoga facijalna refleksologija djeluje puno brže", objašnjava Nikke Ariff, vodeća terapeutkinja u Britaniji. Jedan tretman obično traje između 45 i 50 minuta. "Tretman opušta cijelo tijelo, a kada je tijelo opušteno zacijeljivanje počinje. Više se energija ne troši na stres", dodaje Ariff.

Terapija je vrlo popularna kod osoba koje pate od problema uzrokovanih stresom poput nesanice, glavobolja i problema s probavom. Kod nekih pacijenata koji pate od probavnih smetnji, postoji jaka veze između stresa i simptoma, posebice u slučaju zatvora. Ako se može olakšati stres, mogu se olakšati i simptomi poput zatvora. Dr. Anton Emmanuel, konzultant gastroenterolog sa Sveučilišta London, navodi studiju u kojoj su pacijenti s probavnim smetnjama primali terapiju refleksologijom.

Kod 18 od 19 pacijenata ne samo da je stres bio reduciran, nego je pospiješen i normalan rad probavnog trakta. Dr. Emmanuel vjeruje kako su efekti refleksologije na pacijente bili veći od običnog opuštanja. "Vjerujem kako ovaj oblik terapije ima učinak na živčani sustav. Bol je stvar percepcije, a svaka intervencija koja ju ublažava mora imati vezu s mozgom i živčanim sustavom."


08.11.2010. 18:12:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh