« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SEKULARNE STRANKE SLABE

Referendum u Egiptu bi mogao ići na ruku islamistima

Referendum o ustavnim promjenama u Egiptu ocijenjen je kao uspješna vježba demokracije i ostvarenje plana vojske da čim prije preda vlast civilima

Fotografija vijesti
Više o

referendum

,

Egipat

,

demokracija

,

islamisti

Ipak, neki strahuju da bi mogao ići na ruku islamistima, prenosi Hina. Po rezultatima objavljenim u nedjelju navečer, sa 77,2 posto glasova nadmoćno su pobijedili pristaše ograničene ustavne revizije koju vojska ocjenjuje dovoljnom za organiziranje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u idućih šest mjeseci.

Odaziv glasača od 41 posto, premda skroman ako se usporedi s izborima u svijetu, označava zaokret u odnosu na uobičajenu stopu sudjelovanja u Egiptu, između 15 i 20 posto, pa i manje. Pristaše odbacivanja reforme zauzimali su se za donošenje novog ustava umjesto 'uljepšavanja' starog.

Izmjene ustava podupro je i moćni pokret Muslimansko bratstvo, ali na njegovo veliko zadovoljstvo članak 2 ustava, u kojemu stoji da je islam državna religija, a "načela islamskog zakona glavni izvor" nadahnuća za egipatsko zakonodavstvo, ostaje nepromijenjen.

Te su odredbe naišle na snažnu kritiku sekularnih krugova i Kopta (egipatskih kršćana) koji čine 6 do 10 posto puka. "Vlast se treba predati izabranoj sekularnoj vladi, a ne Bratstvu, ne zbog toga što ga mi ne bismo htjeli, već zbog toga što im izvanredne okolnosti u zemlji idu na ruku", budući da su sekularne političke stranke još slabe, rekao je Sulejman Guda, novinar neovisnog lista Al-Masri al-Jum.

Muslimansko bratstvo ističe da ne želi preuzeti vlast na idućim izborima. Ipak je još jednom zatražilo da mu se omogući osnutak prave političke stranke, što mu zabranjuje postojeći zakon, i počelo se približavati sekularnim organizacijama radi moguće izborne koalicije.

21.03.2011. 16:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    21.03.2011. 19:29
    Al se uzburkava situacija čim netko postavo Islam kao državnu religiju, no kad je to u EU nema problema.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh