« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
VLADIMIR ŠEKS:

Referendum o ulasku Hrvatske u EU održat će se prije izbora

Hrvatska će prvo potpisati pristupni ugovor za ulazak u EU, a tek potom će se održati referendum

Europska unija
Europska unija (Getty Images)
Više o

Vladimir Šeks

,

parlamentarni izbori

,

Hrvatska EU

,

Dubstep

,

Liet

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je u subotu da je referendum o ulasku Hrvatske u EU središnje pitanje priključenja Europskoj uniji, te da će se taj referendum održati nakon potpisivanja pristupnog ugovora ali prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj 2011.

"Sabor će uskoro promijeniti odredbu iz Deklaracije o temeljnim načelima pristupanja Europskoj uniji po kojoj bi se referendum trebao održati prije potpisivanja pristupnog ugovora, te će biti navedeno da se referendum treba održati poslije potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om", rekao je Šeks sudionicima Međunarodne konferencije Paneuropske unije (PEU) koja se pod nazivom „Europska ideja socijalne pravednosti - Hrvatska i Europska unija" održava u Splitu.

Po Šeksovom tumačenju „u svim bitnim dijelovima" hrvatske politike sazrela je svijest da se promijeni ova odredba o referendumu za ulazaka u EU iz saborske Deklaracije, koja je donesena u siječnju 2005.

Naglasivši kako će Hrvatska uložiti krajnje napore da se pristupni ugovor s EU-om potpiše za mađarskog predsjedanja Europskom unijom do kraja lipnja 2011., Šeks je istaknuo kako to znači da će se referendum održati prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj iduće godine.

Šeks je izrazio očekivanje da će na Međuvladinoj predpristupnoj konferenciji 5. studenog ove godine biti zatvorena tri pregovaračka poglavlja Hrvatske: o slobodi kretanja kapitala, o prometnoj politici te o institucijama. Po njegovim najavama Hrvatska do kraja 2010. planira završiti još četiri pregovaračka poglavlja: 11. - o poljoprivredi i ruralnom razvoju, 13.- o ribarstvu, 22.-o regionalnoj politici i 24. - o pravnoj strukturi.

Za 27. poglavlje - o okolišu i 31.-o hrvatskoj sigurnosnoj politici Šeks je rekao da njihova dinamika zavisi od EU-a. "Za kraj su ostala dva najzahtijevnija poglavlja: 8. - o tržišnom natjecanju i 23.- o pravosuđu i temeljnim pravima", kazao je Šeks.(hina/metro-portal)

23.10.2010. 18:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    23.10.2010. 20:05
    većina će glasati protiv
  2. avatar
    Zajebancija
    23.10.2010. 22:44
    Koja je svrha referenduma, ako će u trenutku njegovog raspisivanja ugovor biti već potpisan? :D :D :D

    Tko tu koga jebe?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh