« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
IVO JOSIPOVIĆ

Potpisujem referendum ako propadnu pregovori Vlade i sindikata

Hrvatski predsjednik izjavio je kako će potpisati zahtjev za raspisivanjem referenduma protiv izmjena ZOR-a ovisno o pregovorima

(CROPIX)
Više o

referendum

,

Vlada

,

sindikati

,

Zakon o radu

,

Ivo Josipović

"Referendum ću potpisati ovisno o rezultatima pregovora, posebno ako pregovori ne budu uspješni", kazao je novinarima predsjednik Josipović, koji je danas bio nazočan na 7. saboru Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Zagrebu.

Istaknuo je kako je najvažnije sjesti za stol i pregovarati jer se referendum odnosi samo na jedno od brojnih pitanja koje treba urediti. "Šteta bi bilo osobito s pozicije radnika da se takva prilika ne iskoristi", dodao je

Napomenuo je kako referendum sam po sebi nosi i određene rizike, a pregovori su uvijek prilika da se dobije najvi še što se može. Dodao je i da je socijalno partnerstvo sindikata i Vlade ključno za stabilnost države i za provedbu reforme.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko će još dati vremena pregovorima, predsjednik Josipović je kazao kako to nije na njemu. Pregovori po meni nemaju alternative i uvijek će se na kraju sjesti za stol, naveo je, ocjenivši da će - što se prije sjedne za stol i nađe dobar dogovor - to biti bolje za Hrvatsku. Sindikati će se kad tad vratiti za stol, možda nakon referenduma, dodao je.

Na pitanje novinara ide li Vlada u pravom smjeru planom da oporezuje imovinu, predsjednik Josipović je odgovorio kako se uvijek zalagao da porezi nikoga "ne zakolju" i ne osiromaše, ali da budu pravedni tako da oni koji više imaju, više i doprinose zajedničkim potrebama.

"Mislim da bi se sada i na korist gospodarstva, poduzetnika i radnika, uz određeno povećanje neto plaće, možda mogao spustiti porez na dohodak, a razliku nadoknaditi drugim vrstama poreza posebice na kapitalnu dobit, jer", dodao je, "neki jako dobro zarađuju, a pri tom nisu uopće porezno zahvaćeni". (hina/metro-portal)

12.06.2010. 13:42:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh